NAUČNE ČINJENICE

Koliko nam je vremena zapravo potrebno da smršamo?

Ukoliko nismo pod stresom, spavamo dovoljno i imamo kompletnu podršku porodice, na dobrom smo putu da se riješimo suvišnih kilograma
0 komentar(a)
dijeta, Foto: Shutterstock
dijeta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.07.2017. 17:14h

Zapljusnuti smo fotografijama ''prije i posle'', ljudima koji su promjenili svoj izgled za šest nedelja i majkama koje su se vratile na pređašnju kilažu samo nekoliko mjeseci posle porođaja. Koliko nam je zaista potrebno vremena da smršamo? Evo nekih naučnih činjenica.

Ukoliko pitate svog ljekara ili ličnog trenera koliko će vam vremena biti potrebno da skinete višak kilograma, nećete dobiti konkretne odgovore. Brojni su faktori koji utiču na gubljenje kilograma – godine, zdravstveno stanje, fizička aktivnost, ali i način života.

Realno je, u većini slučajeva, da se nedeljno izgubi od pola do jednog kilograma. Ukoliko kilogrami nestaju brže, lako može doći do jo-jo efekta, odnosno povratka na staru kilažu. Najvažnije je postaviti sebi dugoročne ciljeve, ostati fokusiran i istrajati.

Ako se, pak, desi da vaga posle nedelju dana dijete pokazuje dva kilograma manje, ni to ne mora odmah biti dobar znak. Postoje tri objašnjenja naglog gubitka kilograma – gubitak tjelesnih masti, vode ili mišićne mase. U idealnom slučaju, uz balansiranu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, izgubićemo najviše masti, a sačuvati mišiće. No, to nije uvijek slučaj, pošto smo uglavnom fokusirani na striktne dijete kojima se najviše gube voda i mišićna masa. Vaga će pokazivati lijepe vijesti, ali takvi rezultati su rijetko dugoročni.

Što smo stariji, sve nam je teže da izgubimo kilograme. To svi primjećujemo. Starenjem gubimo na mišićnoj masi, čime nam se usporava metabolizam i teže nam je da sagorijevamo kalorije. Životno doba nije jedini faktor koji utiče na gubljenje kilograma.

Fitnes starost, odnosno broj godina fizičke aktivnosti, znatno utiče na brzinu i sposobnost gubljenja kilograma. Na primjer, ukoliko ste relativno skoro počeli da trenirate, može se desiti da kilograme gubite brže od nekoga ko već duže vrijeme trenira i zdravo se hrani, ali uspjeh na duže staze je zagarantovan tek kada postanemo ''fitnes stariji''.

Naravno, stil života je podjednako važan. Ukoliko nismo pod stresom, spavamo dovoljno i imamo kompletnu podršku porodice, na dobrom smo putu da se riješimo suvišnih kilograma.

Zaključak je da je svako tijelo drugačije. Možemo trenirati i hraniti se potpuno isto kao neko drugi, a opet ne postizati jednake rezultate. Ono što je sigurno je da treba biti istrajan i strpljiv, jer dugoročan, a brz gubitak kilograma u realnom svijetu ne postoji, prenosi N1.