MIRIS DUŠE

Čudesna moć lavande: Ublažava menopauzu i stres, liječi impotenciju

Šoljica čaja od lavande ili nekoliko kapi eteričnog ulja na jastuku imaju podjednak učinak kao i tableta za spavanje
387 pregleda 0 komentar(a)
lavanda, Foto: Shutterstock
lavanda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.07.2017. 17:14h

Kao što je ruža miris srca, tako je lavanda miris duše.

Stara latinska izreka upućuje na blagodati ove biljke koja se u ljekovite svrhe koristi jako dugo.

Grci su je koristili kao stimulans, a Rimljani su joj dali ime, i to slijedeći riječ “lavare” što znači prati. U aromaterapiji smatraju je majkom. Popis lavandine ljekovitosti gotovo da nema kraja. Naći se može gotovo u svakom ormaru mediteranskih domova, gdje se koristi kao odbrana od insekata i moljaca.

U salonima za uljepšavanje lavandino ulje se, zbog smirujućeg djelovanja, koristi za masažu. Pomaže kod migrene, koristi se za upalu mišića, a odlična je i za astmatičare.

Lavanda u mnogočemu može biti prvi izbor za stariju populaciju, posebno želite li izbjeći lijekove. Za već spomenutu nesanicu svakako bi ponajprije trebalo probati upravo lavandu. Njen miris, naime, opušta napete živce i osigurava čvrst san. 

Lavanda se vjekovima koristi u njezi kože. Zacjeljuje rane te stimuliše obnovu kože, podstiče njenu vlažnost i prokrvljenost, čini je nježnom, mekom i zdravom.

Od posebne koristi može biti starijim muškarcima koji se bore s opadanjem kose. Istraživanje iz 2010. godine pokazalo je da ulje lavande zaista utiče na rast kose, odnosno podstiče cirkulaciju na području vlasišta.

Potrebno je lavandino ulje lagano umasirati u tjeme, ostaviti da djeluje 30 minuta i nakon toga oprati blagim šamponom.

Osim muškarcima, lavanda može uveliko pomoći i ženama koje se bore sa menopauzom. U to vrijeme ženama opada nivo estrogena, a lavandino ulje na organizam djeluje upravo poput tog hormona.  

Tjera glavobolju

Šoljica čaja od lavande ili nekoliko kapi eteričnog ulja na jastuku imaju podjednak učinak kao i tableta za spavanje.

Takođe, pomaže kod glavobolje te je njeno ulje potrebno tek laganim kružnim pokretima umasirati na područje sljepoočnica.

Liječi impotenciju

Lavanda je, potvrdilo je jedno istraživanje, lijek i za impotenciju. Njen miris, naime, izaziva seksualno uzbuđenje kod muškaraca, tvrde naučnici. A svestrana biljka korisna je i kod opadanja kose jer lavandino ulje podstiče cirkulaciju korijena, prenosi Radio Sarajevo.

Preporučujemo za Vas