Pet faktora koji utiču na žensku plodnost

Prema jednom istraživanju, punije žene imaju veće šanse da iskuse probleme s plodnošću, a isto tako imaju povećani rizik od pobačaja i komplikacija tokom trudnoće
261 pregleda 0 komentar(a)
trudnoća, Foto: Shutterstock
trudnoća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.07.2017. 15:14h

Ako pokušavate zatrudnjeti (i ako ne pokušavate), zasigurno ste čuli brojne glasine o tome što sve utiče na žensku plodnost.

Stručnjaci su sastavili pet faktora koji mogu uticati na začeće:

1. Određeni lubrikanti

Znamo da je redovan seks ključ za trudnoću, no ako pri tome koristite i lubrikante moguće je i da vam sav trud padne u vodu.

"Lubrikanti na bazi vode mogu spriječiti spermatozoide da dođu do jajne ćelije, zato što spermatozoidi apsorbiraju vodu", rekla je američki ginekolog Alisa Dvek.

Specijalistica za plodnost Kristen Benikson naglašava i kako lubrikanti na bazi vazelina mogu poremetiti vaginalnu Ph vrijednost, što može ubiti spermatozoide.

2. Određeni ljekovi

Pojedini podižu nivo prolaktina hormona u mozgu, koji može uticati na ovulaciju, kaže Dvek. Ako pokušavate zatrudnjeti, posavjetujte se s doktorom u vezi ljekova.

3. Težina

Prema jednom istraživanju, punije žene imaju veće šanse da iskuse probleme s plodnošću, a isto tako imaju povećani rizik od pobačaja i komplikacija tokom trudnoće. Isto tako, premala kilaža takođe donosi iste posljedice. Oba ekstrema mogu uticati na novo hormona, što dovodi do neregularnih menstrualnih ciklusa i ovulacije.

4. Vaša fitness rutina

Mnogi misle da će vježbanje i zdrava ishrana povećati šanse za začeće. No, to je samo u slučaju ako se morate riješiti suvišnih kilograma. Ako ste normalne težine, pretjerano vježbanje može uticati na vaš nivo hormona i poremetiti ciklus. Ako pretjeranu fizičku aktivnost praktikujete duže vrijemena, a još ste uz to uveli ishranu niskih kalorijskih vrijednosti, može se dogoditi da prestanete ovulirati, kaže specijalistica za plodnost.

Naravno da se ne trebate odreći vježbanja, fizička aktivnost je preporučljiva, ali ključ je u umjerenom vježbanju.

5. Genetika

Ako je vaša majka imala problema sa začećem ili je ranije ušla u menopauzu, ista stvar se lako može dogoditi i vama, kaže Benedikson. Pitajte sestru, majku, bake, o njihovim iskustvima s trudnoćom, piše Živim.hr. Moglo bi biti korisno znati i koliko je vremena svakoj od njih trebalo da zatrudnjeti, a o svemu tome porazgovarajte i s doktorom.

Bonus video: