STUDIJE POKAZALE:

Manje smo skloni da pomažemo drugima kada nam je neprijatno vruće

Ranije studije pokazale su da smo ljeti agresivniji i skloniji nasilju, što je dio odgovora na pitanje zašto stopa kriminala raste u toplim mjesecima
0 komentar(a)
vrućina, Foto: Reuters
vrućina, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.07.2017. 09:38h

Kada sledeći put zatražite pomoć na plus 40 stepeni, nemojte da se iznenadite ako vas prijatelj ili neznanac odbije. Istraživači iz Nortvesterna su ustanovili da smo manje skloni da pomažemo drugima kad nam je neprijatno vruće.

Do ovog zaključka naučnici su došli na osnovu tri studije. U prvoj, analizirali su podatke koje im je dostavio jedan lanac prodavnica na osnovu kojih su mogli da ustanove kako okruženje utiče na radnike. Oni koji su radili na visokim temeperaturama bili su za 50 posto neskloniji da pomognu mušterijama, aktivno ih slušaju ili im daju predloge.

U drugom dijelu studije, naučnici su u onlajn istraživanju zamolili pola plaćenih ispitanika da se sjete situacije kad im je bilo neprijatno toplo. Nakon niza pitanja, svi ispitanici su zamoljene da pomognu u drugoj studiji, s tim što je napomenuto da im neće biti plaćeno. Od onih koji su se prisjećali događaja kad im je bilo pretoplo, samo njih 34 odsto je pristalo da pomogne u drugoj studiji. U grupi onih koji se nisu prisjećali vreline, čak 74 procenta ispitanika pristalo je da besplatno pomogne.

Treći dio studije odnosio se na popunjavanje upitnika. Ispitanici koji su popunjavali upitnik u toploj sobi završili su 64 odsto zadataka, a oni u hladnoj 95 odsto. Osim toga, ovi prvi su šest puta bili skloniji da daju odgovore koji pokazuju nespremnost za pomoć drugima.

Ranije studije pokazale su da smo ljeti agresivniji i skloniji nasilju, što je dio odgovora na pitanje zašto stopa kriminala raste u toplim mjesecima, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas