Bijeg od gradske gužve i stresa: srpske su banje pravi odmor za dušu i tijelo

autor: Turistička organizacija Srbije

5277 pregleda 47 reakcija 0 komentar(a)
Foto: © Turistička organizacija Vrnjačke Banje
Foto: © Turistička organizacija Vrnjačke Banje

Uživanje u čarima ljekovite prirode i svega ostalog što odmara od stresnih situacija u svakodnevnom životu modernog čovjeka, postalo je jedan od glavnih motiva putnika da se odluče na svoja putovanja. Brzina i gužva urbanih sredina mogu toliko umoriti, da poželite gradski smog i krajolik na neko vrijeme zamijeniti čistim zrakom i zelenilom koje će uspavati duh i odmoriti oči. Srpske su banje pravi ekološki centri koji obiluju prirodnim ljepotama, mineralnim vodama, čistim zrakom, zdravstvenim, wellness i spa centrima – u njima možete naći sve što je potrebno za odmor tijela i duše modernog putnika. Iako su nekada bile pretežito mjesta za rehabilitaciju, danas su banje u Srbiji turistički centri prilagođeni potrebama svih generacija. Osim uživanja u čarima termalnih voda i tretmana, postoje raznovrsni dodatni sadržaji koje ih čine privlačnim tokom cijele godine. Nerijetko su smještene u kotlinama i dolinama rijeka, kao i na obroncima brda i planina, uvijek okružene zelenilom koje priziva goste da u njemu provedu nekoliko nezaboravnih dana.

U nastavku vam donosimo 4 banje u kojima ćete sigurno pronaći mir i odmor za kojim toliko žudite!

Sokobanja © Oksana Skendžić
foto: Sokobanja © Oksana Skendžić

Sokobanja

Smještena na jugoistoku zemlje, Sokobanja posjeduje raskošnu i neponovljivu prirodu – brojne planine, guste šume, rijeke, jezera i špilje… Vazduh sa visokom koncentracijom kiseonika, ozona i negativnih jona blagotvorno djeluje na pluća, pa se boravak u Sokobanji preporučuje astmatičarima, ali i svima onima koji žele pročistiti organizam od zagađenog gradskog vazduha. Jedinstvena atrakcija Sokobanje je tursko kupatilo – hamam iz 15. stoljeća. Izgrađen od kamena i više puta obnavljan, dan danas posjetiteljima nudi autentičan doživljaj kupanja. Pored tradicionalnih kupki, Sokobanja nudi i pregršt modernih metoda za opuštanje. Relaksirajući wellness i spa-tretmani garantiraju savršen odmor. Tokom ljetnih mjeseci, posjetite uređena kupališta na rijeci Moravici i Bovanskom jezeru. Povedite djecu u uzbudljiv vodeni park čiji veliki bazeni i visoki tobogani predstavljaju nepresušan izvor zabave za cijelu obitelj. Izleti do planina Ozren, Devica, Rtanj i Bukovik obradovaće goste koji se rekreativno ili profesionalno bave planinarenjem. Ukoliko se želite oprobati u paraglidingu i iz vazduha vidjeti predivnu prirodu, u avanturu možete krenuti sa zaletišta na planinama Ozren i Rtanj.

Vrnjačka banja © Turistička organizacija Vrnjačke Banje
foto: Vrnjačka banja © Turistička organizacija Vrnjačke Banje

Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja smjestila se u centralnom dijelu Srbije, sa ljekovitim sredstvima koja su koristili još stari Rimljani. Tradicija uređenih banjskih kompleksa i primanja gostiju traje već 150 godina. Među sedam izvora koji služe za liječenje i ispijanje ukusne mineralne vode, posebno se izdvaja izvor jedinstven u Evropi – sa vodom koja je na temperaturi ljudskog tijela. U Vrnjačkoj Banji nalazi se odlično opremljen zdravstveni centar gdje možete obaviti sve – od dijagnostike, preko rehabilitacije, pa do liječenja. Posjetiocima su na raspolaganju i raznovrsni wellness programi, kao i različiti zabavni sadržaji: muzeji i kulturno-umjetničke manifestacije, filmski i muzički festivali, a najmlađe će posebno razveseliti veliki Vrnjački karneval (uz Guču i Exit, najveća manifestacija u Srbiji) tijekom kojeg oživi cijeli grad! Od ostalih sadržaja, tu je obližnja planina Goč, idealno mjesto za skijanje u zimskim mjesecima, kao i za duge šetnje i izlete za toplijeg vremena. Zaljubljeni ne smiju propustiti staviti katanac na Mostu ljubavi te tako sačuvati sjećanje na staru gradsku ljubavnu priču koja u memoriji stanovnika Vrnjačke Banje živi još i dan danas!

Banja Koviljača © Turistička organizacija Grada Loznice
foto: Banja Koviljača © Turistička organizacija Grada Loznice

Banja Koviljača

Banja Koviljača nalazi se između rijeke Drine i šumovite planine Gučevo, u zapadnom dijelu Srbije. Bogata je izvorima termomineralne vode, kao i brojnim kulturno-istorijskim spomenicima koji će vaš boravak učiniti nesvakidašnjim iskustvom. Savremeni wellness centar smješten je u starom sumpornom kupatilu iz 1908. godine te predstavlja savršen spoj tradicionalnog i modernog. Tamo ćete naučiti kako se regenerisati i prikupiti snagu za nove izazove – uz sumporne kupke, ljekovito blato, masaže, saune i mnoge druge relaksirajuće tretmane. Veliki banjski park, svojevrstan simbol banje, rađen je po uzoru na zapadnoevropske parkove te plijeni svojom ljepotom i skladom. Simetrija cvjetnih aranžmana, raznovrsnost biljnih vrsta i velika fontana u centru podsjetit će vas na veličanstvene francuske vrtove ispred kraljevskih palata. Posjeta bajkovitom dvorcu Kur-salon iz 1932. godine vratit će vas u vrijeme svečanih dvorskih balova, valcera i skupocjenih toaleta. Raskošne sale dvorca idealne su kako za sve oblike proslave, tako i za kongresni turizam. Ako vas zanima religijska i kulturna istorija, svakako posjetite srednjovjekovni manastir Tronošu, ili etno-park Tršić – rodno mjesto reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića. Planina Gučevo idealno je izletište za rekreativce i ljubitelje šetanja, dok će paragliding sa ove prelijepe planine zadovoljiti potrebe svih ljubitelja ekstremnih sportova.

Kuršumlijska Banja © AD Planinka
foto: Kuršumlijska Banja © AD Planinka

Kuršumlijska Banja

U dolini rijeke Banjske, na 11km od grada Kuršumlije (južna Srbija), nalazi se Kuršumlijska banja. Veliki broj izvora termomineralne vode svrstava ovu banju u jednu od najatraktivnijih u Evropi. Prirodni ambijent kojim dominiraju borovi i lipe na banjskom šetalištu, bistra voda Banjske rijeke, ljekovite vode u kombinaciji sa mineralnim blatom, savršeno su osvježenje za vaš duh i tijelo. Kuršumlijska je banja idealna i za terapije za umanjivanje stresa. Gimnastika u bazenima sa termalnom vodom, saune, hladne špilje, slane sobe, šetnje parkom i stazama zdravlja – sve će to pretvoriti vaš boravak u savršen bijeg od stvarnosti. Od ostalih sadržaja, svakako posjetite „Hajdučku česmu“, omiljeno izletište banjskih gostiju gdje možete probati pitku i hladnu planinsku vodu na 620 metara nadmorske visine. Upoznajte i kulturu kraja te se uvjerite u istinitost tvrdnje da je Kuršumlijska banja prava riznica vjerskih objekata i kulturno-povijesnih znamenitosti. Za ljubitelje neobičnih prirodnih fenomena, na 40 kilometara od banje nalazi se Đavolja varoš – 202 zemljane figure koje su predstavljale Srbiju na izboru 7 svjetskih čuda!

Više o mogućnostima putovanja u Srbiju pročitajte na web stranici Turističke organizacije Srbije.