Klime čistite jednom godišnje

Prljava klima uzrok je alergija i astme, ali i legionarske bolesti pa klimu čistite najmanje jednom godišnje
96 pregleda 2 komentar(a)
Klima
Klima
Ažurirano: 23.07.2017. 07:24h

Ako klimu redovno ne održavate i ne čistite, rizikujete infekciju bakterijom Legionella pneumophilla, koja uzrokuje legionarsku bolest. Ta bakterija uzrokuje tešku upalu pluća, koja može biti i smrtonosna.

Posebno su joj podložni ljudi oslabljenog imuniteta, hronični bolesnici, pušači i alkoholičari.

Prenosi se udisanjem sitnih kapljica iz klima-uređaja. Simptomi ove opasne bolesti su opasno visoka temperatura, iznad 40 stepeni, osjećaj hladnoće, suvi ili produktivni kašalj, bol u grudima, glavobolja, malaksalost i proliv. Liječi se jakim antibioticima.

Loša klimatizacija

Loše održavanje i neadekvatna primjena klimatizacije mogu izazvati alergijske reakcije rinokonjuktivitisa te astme na alergene plijesni i grinja, ali i mogućnost pojave simptoma nespecifične upale poznate kao “sindrom bolesne zgrade”, tipičnog za pojavu u zgradama s lošim klimatskim uređajima.

Simptomi “sindroma bolesne zgrade” su suvoća očiju, ždrijela, nosa, simptomi slični alergijama poput curenja iz nosa i suzenje očiju, otežano disanje ili simptomi poput gripe. Sindrom je specifičan po tome što simptomi nestaju kad se osoba udalji iz “zaražene” zgrade, a vrate se čim se osoba vrati u tu zgradu.

Uz alergijski rinokonjunktivitis i astmu, loše održavani klima-uređaji rjeđe mogu izazvati i kožne promjene, od sasvim blagih do vrlo intenzivnih. Uzrok je u stvaranju plijesni i grinja u samim uređajima te udisanju alergena dok klima radi.

Uz alergene, viruse i bakterije treba pripaziti i na razliku u temperaturi između rashlađenog prostora i vanjskih visokih temperatura. Imajte na umu da razlika ne bi smjela biti veća od sedam stepeni.

Redovno održavanje

Iz tog aspekta klima-uređaji pogoduju astmatičarima i alergičarima jer filtriraju vazduh, pa oni ne dolaze u dodir s njima. Preporuka za čišćenje kućnih klima-uređaja je jednom do dva puta godišnje ako živite u većem gradu ili zagađenijoj sredini, a čišćenje takođe važi i za klima uređaje u automobilima. Klimu u automobilu servisirajte svake dvije godine.

Bonus video: