Podignite noge uza zid: 3 razloga zašto će vam ova vježba pospješiti zdravlje

Službeno ime za ovu pozu ili tačnije jogijsku asanu na sanskrtu je Viparita karani, a doslovan bi prevod bio "obrnuta akcija ili obrnuto djelovanje"
422 pregleda 0 komentar(a)
noge uz zid, odmor, Foto: Shutterstock
noge uz zid, odmor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.07.2017. 17:14h

Kada je ljubiteljka neobičnih tehnika za oporavak od vježbanja, Danijel Zikl, otkrila ovu tehniku nazvala, je trenera trčanja te pitala koje je njegovo stručno mišljenje. I sama se veoma prijatno iznenadila!

"Najbolja stvar kod ove vježbe za oporavak nakon trčanja jeste njena jednostavnost. Sve što treba napraviti je naći zid, prisloniti zadnjicu uz zid, podignuti noge (priljubljene uz zid), raširiti ruke sa obije strane tijela i opuštati se.

"U tom položaju treba ostati od 5 do 15 minuta", kaže Zikl i iznosi svoja opažanja nakon što je dvije nedelje nakon svakog treninga izvodila ovu vježbu:

"Donosi rasterećenje za donji dio tijela i povoljno djeluje na tečnost u tijelu. Za nešto tako jednostavno benefiti su ogromni", kaže Zikl.

Službeno ime za ovu pozu ili tačnije jogijsku asanu na sanskrtu je Viparita karani, a doslovan bi prevod bio "obrnuta akcija ili obrnuto djelovanje". Lalond (trener) je rekao da je ovu vježbu najbolje izvesti unutar 30 minuta nakon treninga.

Vježba je odlična jer rasterećuje donji dio tijela, podstiče cirkulaciju i pravilan raspored tečnosti u tijelu, djeluje drenažno", kaže on.

Popravlja držanje i donosi olakšanje za rameni pojas.

Držanje mi nije toliko loše, ali ipak svaki dan sedim pred računarom i jako me razveselilo kad je Lelond rekao da ova vježba vraća tijelo nazad. U to sam se i sama uvjerila kad sam nakon dvije nedelje primjetila da mi se rameni pojas otvorio", kaže Zikl.

Umiruje um.

Lalond je rekao da vreme dok radim Viparitu karani dišem duboku i ritmično, umjesto da surfujem po internetu i društvenim mrežama. Zavisna sam od društvenih mreža tako da je na mene tih 15-ak minuta meditacije čudesno djelovalo i smirilo me. Shvatila sam da ništa nije toliko hitno i da ne moram uvijek biti dostupna", pojašnjava Zikl, prenosi Glossy.

Bonus video: