Najčešći mitovi o vježbanju i dijetama

"Dijeta s niskim unosom ugljenih hidrata neminovno izaziva, prije ili kasnije, pad energije i lošije raspoloženje, a mogu se javiti i pojačan apetit, kao i problemi sa varenjem"
0 komentar(a)
dijeta, mršavljenje, Foto: Shutterstock.com
dijeta, mršavljenje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.07.2017. 17:14h

Da bismo vam malo olakšali muke, donosimo vam najčešće mitove o mršavljenju na koje ne bi trebalo da se obazirete.

Mlijeka biljnog porijekla (bademovo, sojino...) su bolja od kravljeg

Ovo je tačno samo ukoliko pouzdano znate da imate intoleranciju na laktozu.

"Mlijeko je važan izvor proteina i kalcijuma. Bademovo mlijeko, na primjer, ne sadrži ni jedno ni drugo. Pojedina mlijeka biljnog porijekla imaju nešto malo kalcijuma, ali i dalje znatno manje nego kravlje", objašnjava za "Dejli mejl" nutricionistlinja Suzi Barel. "Ako iz bilo kojeg razloga odlučite da pređete isključivo na mlijeko biljnog porijekla, postarajte se da unosite malo više kalcijuma na drugi način, bilo u formi suplemenata, bilo kroz druge namirnice."

Voće je loše, jer je puno šećera

"Voće zaista sadrži šećer, između 20 i 30 grama po komadu (krupnije vrste), ali to je zanemarljivo ako uzmete u obzir da sokovi, gazirana pića, čokoladice imaju i dva, tri puta više", kaže Barelova.

"Slobodno možete da jedete voće svakog dana, ali u razumnim količinama. Razumno bi ovdje bilo - dvije porcije voća u toku dana. Ali, pet banana je već suviše, naravno", objašnjava ona.

Ako ukinete ugljene hidrate, lako ćete smršati

"Dijeta s niskim unosom ugljenih hidrata neminovno izaziva, prije ili kasnije, pad energije i lošije raspoloženje, a mogu se javiti i pojačan apetit, kao i problemi sa varenjem", objašnjava za "Dejli mejl" dr Zoi Bingli-Pulin.

Ugljeni hidrati moraju da budu sastavni dio zdrave, uravnotežene ishrane. Važno je samo da birate namirnice koje su izvor zdravih ugljenih hidrata, kao što su slatki krompir, ovas, hleb i testenine od integralnih žitarica.

Dijeta je važnija nego vježbanje

Ovo je jedna od najčešćih fraza u vezi sa skidanjem viška kilograma.

"Teško mi je da povjerujem da uopšte treba ovo da objašnjavam. Restriktivan unos kalorija dovodi, naravno, do gubitka težine, ali jedina stvar koja dugoročno gledano tijelo može da natjera da kalorije efikasnije sagorijeva je vježbanje", kaže Barelova.

"Naravno, cilj ćete brže postići ako se pridržavate režima vježbanja koji podrazumjeva intervalne treninge visokog intenziteta i treninge snage, ali reći da vježbanje nije neophodan element za mršavljenje je krajnje neodgovorno", zaključuje ona.

Ako imate "pločice", u formi ste

"Klijenti sa kojima radim vide savršeno izvajana tijela na kojima se ocrtava svaki mišić u nekom časopisu, na Instagramu i slično, i misle da je to ideal zdravlja i dobre forme. Ali, to samo znači da ti ljudi imaju nizak procenat masti u tijelu. Velika je razlika između osobe koja izgleda kao da je u formi, i one koja zaista jeste u formi", kaže personalni instruktor Kris Feder, prenosi Mondo.

Bonus video: