Akupunktura smanjuje menstrualne bolove

Tokom studije žene su vodile dnevnik u koji su upisivale reakcije tijela, a išle su na četiri tipa manuelne ili elektroakupunkture
143 pregleda 0 komentar(a)
menstruacija, Foto: Shutterstock
menstruacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.07.2017. 12:14h

Istraživači u Australiji i Novom Zelandu otkrili su da akupunktura može znatno umanjiti bol tokom menstrualnog ciklusa, ali i olakšati glavobolju i mučninu.

"Naša pilot studija otkrila je da manulena stimulacija iglama, koja se koristi u Kini tokom menstrualnog ciklusa, smanjuje bol tokom tog perioda, ali i otklanja glavobolju i mučninu. Sada ćemo uraditi šire studije kako bismo ovo istražili", rekao dr. Majk Armour, vođa studije.

U manjem istraživanju učestvovale su 74 žene u dobi između 18 i 45 godina. Polovina njih je izjavila kako im je bol bila upola manja nakon tretmana akupunkturom. Žene su podvrgnute tretmanu tri mjeseca, a efekti bi trebalo da traju godinu dana.

Većina ih je rekla kako više nemaju potrebu da koriste tablete protiv bolova tokom menstrualnog ciklusa. Kazale su i to kako nemaju glavobolje i mučnine.

Tokom studije žene su vodile dnevnik u koji su upisivale reakcije tijela, a išle su na četiri tipa manuelne ili elektroakupunkture.

Većina žena je kazala i kako nisu imale promjene raspoloženja kao inače.

Bonus video: