Ovako su Kinezi riješili spavanje na poslu

674 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2017. 13:17h

Za kineske radnike sa bijelim okovratnicima, kojima je potrebno mjesto za dremku, narastajuća "ekonomija dijeljenja" nudi širok izbor usluga, a sada je došla do jeftine opcije prilagođene za mobilne uređaje - to su kapsula hoteli.

Preko svog telefona, radnici mogu da zakažu dremku u bijeloj kapsuli koja izgleda poput onih za svemirska putovanja. Pola sata spavanja u njoj prosječno košta dolar i po, ali se može naći i za dolar.

"U potpunosti ispunjavamo rigidne zahtjeve profesionalaca koji teško mogu da nađu privatan prostor za dremku", priča Han Jue, vođa operacija u firmi Sangšui Spej, koja je počela biznis u maju ove godine u Pekingu, ali su brzo ponudili usluge i u Šangaju i Čengduu.

Kapsule se razlikuju od onih u Japanu jer se ljudi ne zadržavaju u njima cijelu noć, već samo na kratko i to u toku radnog vremena.

Ekonomija dijeljenja je već pokazala odlične uspješne primjere pa su tako velike rezultate ostvarile firme poput Mobike i Ofo koje nude dijelenje motora.

Neke procjene govore da bi u naredne tri godine ta ekonomska oblast mogla da čini čitavih 10 odsto kineskog bruto društvenog proizvoda.

Galerija

Bonus video: