ISTRAŽITE SVIJET IZ DRUGAČIJEG UGLA

10 putovanja koja će vam podići adrenalin

Ove poznate turističke destinacije je najbolje obići planinarskim ili biciklističkim stazama...
323 pregleda 2 komentar(a)
Maču Pikču, Foto: Reuters
Maču Pikču, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

1. Maču Pikču, Peru

Istražite Maču Pikču iz drugog ugla, tačnije sa vrha Uajna Pikču visokog 2.718 metara, koji se nazire u svim nezaboravnim fotografijama ovog naselja. Samo 200 planinara dnevno mogu da se popnu ovde i odvaže na dvosatno planinarenje.

2. Akropolj, Grčka

Citadela na vrhu brda u Atini predstavlja najkomplentniji drevni grčki monumentalni kompleks koji još uvijek postoji. Hodanje do Akropolja zahtijeva 15, 20 minuta.

3. Petra, Jordan

Izvajan od ogromnih pješčanih zidova u litici prije više od 2.000 godina, drevni grad Nabatejskog carstva je jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta.  800 stepenica do masivnog manastira za nezaboravan pogled s vrha na pustinju Vadi Arabi.

4. Kineski zid, Kina

Izgrađen tokom perioda od 2.000 godina, majka svih zidova granica je vrijedna svakog poštovanja. Prošetajte stepenicama careva, istražite osmatračnice iz dinastije Minga u delu zida koji se zove Jinshanling. Za potpuni doživljaj započnite planinarenje trasom Zhuanduokou Pass, koaj traje 1.5 do 3 sata.

5. Borobudur, Indonezija

Na ostrvu Java, budisti iz škole mahajana se penju do 29 metra visoke strukture, koja se smatra najvećim budističkim hramom na Zemlji. Osim ovog simboličnog putovanja ka prosvjetljenju, pogled na okolne vulkane, kao i blizu 3.000 bareljefa zaslužuje da se upustite u ovu avanturu.

6. Nacionalni park Mamutska pećina, Kentaki

Ispod brda u centralnom Kentakiju leži najduži pećinski sistem na svijetu7, u okviru kojeg je do sada istraženo više od 600 km. U okviru dvosatne ture spustićete se niz 280 stepenika i istražiti podzemni svijet mamuta i nevjerovatne stalaktite i stalagmite.

7. Sigirija, Šri Lanka

Monolit Lavlja stena se izdiže 180 metara iznad okolnih sela u centralnoj Šri Lanki i iznad njega se nalaze ruševine kraljevske palate iz V vijeka. 

8. Avenija baobaba, Madagaskar

Duž ove avenije se nalazi desetak stabala baobaba, od kojih su neki visoki 30 metara, a većina je staro više od 800 godina. 

9. Nacionalni park Plitvice, Hrvatska

Plitvice imaju 16 terasastih jezera koja su povezana slapovima, stazama i kaskadama. Planinarite kroz kanjon i pećinu kako biste stigli do najvišeg vodopada u nacionalnom parku.

10. Sidnejski most, Australija

Oslobodite unutrašnjeg Spajdermena i upustite se u turu pentranjapo mostu i 1.332 stepenika kako biste dostigli gornji dio mosta, koji se nalazi 135 metara iznad površine vode.

Izvor: Nacionalna geografija