ISTRAŽIVANJE

Naučnici: Zašto bi trebalo dozvoliti drijemanje na poslu

Ženama je potrebno 20 minuta više sna nego muškarcima. Najbolje vrijeme za dremku, prema mišljenju neurologa, jeste radno vrijeme
0 komentar(a)
drijemanje, Foto: Shutterstock
drijemanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.07.2017. 16:14h

Svi na poslu imamo one momente pospanosti kada ni kafa ne pomaže i kada bi nam i deset minuta dremke bilo sasvim dovoljno.

Skorašnje istraživanje objavljeno u Nature Neuroscience pokazalo je da čovjekov radni učinak opada tokom dana, ali da su oni koji su odspavali 30 minuta zaustavili to opadanje. Oni koji su spavali 60 minuta ne samo da su zaustavili opadanje svojih radnih performansi, već su ih čak i unaprijedili. 

Autorka studije i autorka djela "Odremaj! Promjeni svoj život“ rekla je za Njujork Tajms da drijemanje pruža različite pogodnosti. 

"Drijemanje može imati jednak efekat kao redovno spavanje ukoliko je kvalitetno“, rekla je ona. 

Duga drijemka može da izazove osjećaj pospanosti, ali ukoliko ona traje između 20 do 60 minuta može da pomogne u boljem pamćenju stvari i učenju određenjih detalja. 

Razlog zašto ne treba drijemati duže od 60 minuta jeste taj što organizam tada ulazi u REM fazu. 

Ovo nije jedino istraživanje koje se bavilo efikasnošću sna ove vrste. 

Direktor Centra za istraživanje sna na UCLA Univerzitetu Džerom Sigl govorio je o značaju drijemanja, ali i da je redovan cjelonoćni san veoma bitan. 

"Dnevna dremka svakako povećava budnost, ali to nije tako jednostavno kao otići do pumpe i napuniti gorivo“, rekao je on. 

Sigl takođe dodaje da treba izbjegavati kofein posebno u popodnevnim časovima i praktikovati buđenje svakog jutra u isto vrijeme. 

Ženama je potrebno 20 minuta više sna nego muškarcima. Najbolje vrijeme za dremku, prema mišljenju neurologa, jeste radno vrijeme, prenosi B92.

Preporučujemo za Vas