Riješite se fraza koje ruše vaše samopouzdanje

Kada "pokušate" da uradite nešto, to pokazuje da dio vas ne vjeruje da ste sposobni da to i uradite. To može biti na podsvjesnom nivou, ali ova sumnja u sebe može da vas blokira u ostvarivanju vaših ciljeva
96 pregleda 0 komentar(a)
ćutanje, Foto: Shutterstock
ćutanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.07.2017. 16:14h

Razbijate glavu oko stvari koje ste uradili ili ne, govorite sebi da niste dovoljno dobri? Ako to često činite, vaše samopouzdanje opada i sve teže pronalazite motivaciju da slijedite svoje snove i ambicije, tvrde psiholozi.

Jer, vaše misli kreiraju vaš život, a ono što izgovarate utiče na vaš energetski i mentalni sklop. Zato stručnjaci savjetuju da ove četiri fraze što prije izbacite iz svog svakodnevnog rečnika.

Izvini kad se ne izvinjavate - Dobro je da se izvinite kada pogriješite ili povrijedite nečija osjećanja, ali razmislite o tome da li mnogo puta koristite ovu riječ i kada ne morate? Na primer: "Izvini, možeš li da mi dodaš so?" Umjesto "Izvini" recite "Molim te". Na primjer: "Molim te, dodaj mi so". Na taj način postepeno mijenjate sliku o sebi, stičete više samopouzdanja i prestajete da se izvinjavate za sve što uradite ili kažete.

Trebalo bi - Čim kažete "Trebalo je da uradim ovo" ili "Stvarno bi trebalo da se hranim zdravije", već osuđujete sebe pa i druge. Iako se ta izjava čini istinitom u tom trenutku, vaša ili očekivanja vaše okoline često vode do razočaranja. Pošto nemate nikakvu kontrolu nad izborom drugih ljudi, izraz "trebalo bi" orijentiše vas na odbranu umjesto na rješenje i utiče na vaše samopoštovanje i sigurnost. Dovoljno je da samo kažete: "Uradiću ovo" ili "Hraniću se zdravije".

Pokušaću - Kada "pokušate" da uradite nešto, to pokazuje da dio vas ne vjeruje da ste sposobni da to i uradite. To može biti na podsvjesnom nivou, ali ova sumnja u sebe može da vas blokira u ostvarivanju vaših ciljeva. Ako stvarno vjerujete u nešto i ako stvarno vjerujete u sebe, vaše izjave moraju da budu direktnije: "Uradiću to" ili "Daću sve od sebe".

Loše - Ova riječ se često koristi u vezi sa hranom i navikama, "pojesti sladoled je loše" ili "loše je što nisam vježbala ove nedelje".

Kada sebe etiketirate "lošim" zbog toga što nešto činite ili ne, to umanjuje vaše samopoštovanja. Kada nešto nazivate "lošim", to kod vas izaziva osjećaj krivice i tjera vas da se kažnjavate. To što ste pojeli sladoled ne znači da ste loša osoba, pa zašto onda sebe kažnjavate?

Ako znate da sladoled nije najbolji izbor za vas, ali želite da ga pojedete, priznajte to i proslavite, nemojte da kažnjavate sebe! Slobodno uživajte i razmišljajte pozitivno o tom iskustvu, umjesto da ga se stidite, prenose Novosti.

Bonus video: