Rečenica "Nemam šta da obučem" uzrokuje anksioznost

Hemings smatra i da je jedna od ključnih stvari čišćenje ormara i sklanjanje odjeće koju niste nosili posljednjih godinu dana
96 pregleda 0 komentar(a)
odjeća_1, Foto: SHUTTERSTOCK
odjeća_1, Foto: SHUTTERSTOCK
Ažurirano: 05.07.2017. 11:14h

Većina žena ujutro je pod stresom, jer nakon ustajanja slijedi mrzovoljno stajanje ispred ormara i izgovaranje čuvene rečenice "Nemam šta da obučem".

Istina je, naravno, daleko od toga, jer odjeće ima i previše, zbog čega je teško donijeti odluku, a psiholog Jo Hemings ističe da je ta rečenica opasna po zdravlje.

"Imati previše opcija poznato je kao 'paradoks izbora'. To se ne odnosi samo na odjeću, već na razne životne situacije, jer prevelika mogućnost izbora može izazvati anksioznost. Drugim riječima, kada smo suočeni s prevelikim izborom, naši ionako preopterećeni mozgovi su pod još većim pritiskom i stresom pa tako postajemo još više zabrinuti zbog biranja odjevnih kombinacija", objasnila je psiholog Jo Hemings.

Kako bismo se riješili tog osjećaja, Hemings predlaže organizovanje ormara po bojama, odnosno vrsti odjeće, a ne bi bilo loše ni da odložite vansezonsku odjeću. Takođe savjetuje da noć prije odaberete šta ćete obući, kako ujutro ne biste bili pod stresom.

"Prije nego odete u krevet izaberite šta ćete nositi - od donjeg veša do cipela. I nemojte dopustiti sebi da se predomislite", rekla je.

Hemings smatra i da je jedna od ključnih stvari čišćenje ormara i sklanjanje odjeće koju niste nosili posljednjih godinu dana, prenosi klix.ba.