Oblik depresije od kojeg pati svaka druga žena

85 pregleda 0 komentar(a)
stres, depresija, tuga, žalost
stres, depresija, tuga, žalost
Ažurirano: 04.07.2017. 17:14h

Depresija se obično povezuje s nekim lošim osjećajima koji je izazivaju, no, ljudsko tijelo izvor je nevjerojatnih čuda, pa tako i ovog – hormoni žene tjeraju u postseksualnu depresiju, koja se javlja kod zastrašujućih 46 posto žena.

Postseksualna depresija nije rijetka pojava, a često nije povezana ni sa čim lošim, nego je rezultat “igre” hormona. Seks je jako intiman čin, a orgazam oslobađa mnoštvo hormona, kažu stručnjaci.

Ti hormoni, kako naglo dolaze, naglo i opadaju nakon seksa, što može izazvati osjećaj tuge i anksioznosti, tvrde psiholozi.

“Bila je u braku 20 godina, ali svaki put nakon seksualnog odnosa odlazila je u drugu sobu i provodila vrijeme u samoći pa njen suprug nikada nije vidio da plače, a plakala je”, kaže profesor psihologije, dr. Robert Ševeitzer, govoreći o jednoj svojoj pacijentkinji, prenosi Ljepota i zdravlje.

“Mislimo da je iskustvo nakon dobrog seksa uvijek pozitivno, no nije tako. Ima žena koje prolaze kroz postseksualnu depresiju. Mislim da to, osim s hormonima, ima veze i s doživljajem sebe. Tokom seksualnog čina, ljudi se prepuštaju. Nekim ženama to je zastrašujuće”, objašnjava Ševeitzer i naglašava: “Važno je od toga ne praviti problem. To su normalne stvari, to je prirodno.”

Bonus video: