BROJNE PREDNOSTI

Zašto je pametno nositi bradu?

Muškarci koji imaju astmu bi trebali pustiti punu bradu jer će im pomoći brkovi. Naime, dlake ispod nosa djeluju kao svojevrsni filter i spriječavaju ulazak prašine u nos, odnosno u organizam. Pored toga brada usporava proces starenja
117 pregleda 0 komentar(a)
Hipsteri, brada, Foto: Shutterstock
Hipsteri, brada, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.07.2017. 14:14h

Brada ne služi samo kao veličanstveni dodatak našoj pojavi, ona nam služi i kao izolator. Zimi ta brada zadržava toplotu i nije nam toliko hladno po licu.

Praktično uz kapu i bradu mogli bi šetati kratkih rukava bez nekih ozbiljnih posljedica. Ljeti isto tako zadržava veći dio topline vani. Brada blokira štetna UV zračenja.

Časopis Oxford Journal objavio je članak odnosno studiju koja je dokazala da brada može blokirati od 50-95 odsto štetnog UV zračenja. Blokiranjem UV zračenja ne samo da nas štiti od povišene temperature kože već ujedno i štiti samu kožu i pogoduje njezinoj dugovječnosti i zdravlju.

Brada pomaže kada je vruće i kada se znojimo. Taj znoj se sakuplja u našoj bradi. Kad znoj iz brade krene isparavati onda se stvara takozvani egzotermni efekt, što znači da i najmanji povjetarac u bradi možemo osjetiti kao da zimski sjeverac (isto kao i kad izađete iz mora i kad duva povjetarac, a vama bude hladno).

Muškarci koji imaju astmu bi trebali pustiti punu bradu jer će im pomoći brkovi. Naime, dlake ispod nosa djeluju kao svojevrsni filter i spriječavaju ulazak prašine u nos, odnosno u organizam. Pored toga brada usporava proces starenja.

Dlake na licu vremenom mogu pomoći koži da ostane mlada i u dobrom stanju jer spriječavaju dehidraciju kože, odnosno održavaju njezinu vlažnost i štite od vjetra koji nagriza kožu.

Takođe, ukoliko imate bradu ne trebate voditi računa o bakterijskim infekcijama kože koje najčešće nastaju zbog brijanja, uraslim dlakama i iritaciji kože. Jednostavnim prestankom brijanja ćete se riješiti ovih problema, prenose Nezavisne.