I DOBRO I LOŠE

Evo što se dešava sa ženskim tijelom nakon tridesete

Metabolizam se starenjem usporava, a u tridesetima počinju prvi znakovi koji nam odaju da naše tijelo više ne daje rezultate kakve bismo željeli
342 pregleda 0 komentar(a)
Žena, žene, Foto: Shutterstock
Žena, žene, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.07.2017. 13:14h

Sa godinama dolazi iskustvo, ali i neke tjelesne promjene koje mnoge žene ne očekuju tako skoro. Menstrualni ciklus postaje neredovan, javljaju se sijede, ali godine nose i neke prednosti. Evo što se događa sa ženskim tijelom nakon tridesete

Štošta se zbiva u životu žene kada kroči u tridesete. Žene tada postaju uspješnije na poslovnom planu zahvaljujući dugogodišnjem radu i iskustvu, postaju izgrađene ličnosti i počinju razmišljati o osnivanju porodice. Ali na krilima tridesetih istovremeno dolaze neke neočekivane tjelesne promjene koje nas natjeraju da se zapitamo – što se dešava?

Menstrualni ciklus počinje divljati

Prirodni pad nivoa estrogena i progesterona koji se javlja u otprilike 35. godini života može uzrokovati promjenu menstrualnog ciklusa, zbog čega odjednom može postati duži ili kraći pa menstruacija može poraniti ili kasniti ili pak može postati bolnija ili bezbolnija.

Neke žene mogu ući u perimenopauzu, prelaznu fazu prije menopauze, koja se može pojaviti u kasnim, pa čak i srednjim tridesetima, a za sobom povlači neuravnotežen menstrualni ciklus te brojne druge tegobe, poput valunga, problema sa spavanjem i pojačanih vaginalnih infekcija.

Javljaju se sijede

Trenutak kada na glavi uoči sijede vjerojatno je najšokantniji za svaku ženu, pogotovo kada tek kroči u tridesete. Većina žena sijede očekuje tek u kasnim četrdesetima, no činjenica je da je sve stresniji i nezdraviji životni tempo rezultirao sve ranijim pojavljivanjem sijedih. No iako mogu biti poprilično iritantne, one se na svu sreću vrlo lako prikriju bojom za kosu.

Počinjete gomilati kilograme

Metabolizam se starenjem usporava, a u tridesetima počinju prvi znakovi koji nam odaju da naše tijelo više ne daje rezultate kakve bismo željeli. Žene u tridesetima sve teže mršaju, ali možda vas ipak raspoloži podatak koji je objavio The Washington Post, a koji kaže da se žene u tridesetima manje debljaju nego kada su bile mlađe.

Prosječna osoba deblja se između 0,5 do kilogram godišnje od adolescentske do srednje dobi. No upravo suprotno od usvojenog mišljenja, rast kilograma je najveći u dvadesetima, a ne u tridesetima.

Ponekad se i pomokrite kad kinete...

...nasmijete se, nakašljete ili pak napravite čudan potez tijela. Jedna od tri žene iskusi blago curenje mokraće koje ne mogu kontrolisati. 'Ovo se posebno odnosi na žene koje su rodile prirodnim putem, zbog čega može doći do oštećenja mišića i/ili živaca koji regulišu mokrenje', izjavila je za Huffington Post Džesika Šeperd, profesorica ginekologije na Univerzitetu za medicinu u Illinoisu.

Mokraćna inkontinencija za mnoge je žene neugodna. Obratite li se ljekaru za pomoć, on će vam najvjerojatnije propisati lijekove ili vas uputiti kako da radite vježbe da biste lakše regulisale mokrenje.

Uživate u seksu više nego prije

To je zbog toga što se osjećate ugodnije u svom tijelu te ste postali slobodnije po pitanju svoje seksualnosti, pa u seksualnim aktivnostima uživate više nego u svojim dvadesetima. Naučnici su otkrili da žene u dobi od 27 do 45 godina imaju više seksualnih želja i fantazija te ćešće imaju odnose od žena u ranim dvadesetima ili onih koje su ušle u menopauzu, prenosi Tportal.

Preporučujemo za Vas