Ovo su znakovi da vam nedostaje omega-3 masnih kiselina

Mekani i lomljivi nokti koji se ljušte, jasan su znak da vašem tijelu nedostaje ovih vrlo važnih masnih kiselina
407 pregleda 0 komentar(a)
lice, njega lica, Foto: Shutterstock
lice, njega lica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.07.2017. 12:14h

Omega-3 masne kiseline ključne su za naše zdravlje i dobrobit organizma, a jedna je nedavna studija pokazala kako većina žena ima nedostatak istih u organizmu, što rezultira iritirajućim simptomima poput nesanice ili suve kože, ali i potencijalno povećava rizik od bolesti srca i srčanog sistema.

Ali nemojte paničiti jer se u većini slučajeva taj nedostatak lako može otkloniti promjenama ishrane i načina života.

Evo koji su znakovi da vam nedostaje omega-3 masne kiseline:

Suva koža

Tajna mladenačke i hidratizovane kože je upravo u omega-3 masnim kiselinama koje se prirodno nalaze u strukturi ćelijskih zidova. S vremenom se njihove zalihe počinju trošiti pa koža gubi svoju elastičnost. Omega-3 masne kiseline pomažu koži da apsorbuje zdrave hranjive supstance i izbaciti štetne supstance, što rezultira zdravom i sjajnom kožom.

Kosa bez sjaja

Iste omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ćelijama vaše kože, takođe se nalaze i u folikulima kose, što ga čini vrlo bitnim sastojkom zbog kojeg vaša kosa izgleda lijepo i njegovano. Nedostatak omega 3 masnih kiselina manifestuje se lošim stanjem kose, pucanjem vlasi i njenim opadanjem.

Krhki nokti

Mekani i lomljivi nokti koji se ljušte, jasan su znak da vašem tijelu nedostaje ovih vrlo važnih masnih kiselina. Mnoge su studije pokazale da su omega-3 masne kiseline iz životinjskih izvora, poput ribljeg ulja, lakše za apsorpciju u odnosu na one biljnog porijekla, tako da je vrlo bitno u vaš meni uključiti što više ribe, prenosi Tportal.

Nesanica

Studija sa Univerziteta Oksford otkrila je da ljudi s više omega-3 masnim kiselinama imaju bolji san.

Loša koncentracija

Ako ne jedete puno ribe ili ne uzimate omega-3 suplemente, moguće je i da imate problema s koncentracijom. Mnogi kažu kako su primijetili značajna poboljšanja što se tiče koncentracije osiguravajući tijelu da dobija potrebnu dnevnu dozu omega-3.

Umor

Hronični umor može imati mnogo uzroka, ali bez sumnje bi i nedostatak omega-3 mogao biti jedan od njih. Naučnici sa Univerziteta u Merilendu kažu da je umor vrlo čest simptom nedostatka omega-3 masnih kiselina, a unosom hrane koja ih sadrži mogao bi se povećati nivo energije.

Bol u zglobovima i hronične upale

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline imaju jako protivupalno svojstvo. U jednom istraživanju su naučnici učesnicima davali suplemente omega-3 masnih kiselina i nakon samo 75 dana su osjećali ublažavanje simptoma artritisa. Stoga osigurajte dovoljne količine ovih za zdravlje vrlo bitnih masnih kiselina.

Bonus video: