POMOĆ IZ PRIRODE

Spriječite pretjerano znojenje lica

83 pregleda 0 komentar(a)
njega lica, lice, Foto: Shutterstock
njega lica, lice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.06.2017. 09:24h

I dok za vrijeme velikih vrućina niko ne može da izbjegne znojenje, pa tako i na tom području, neke osobe imaju problema s prejakim znojenjem područja lica, što najprije predstavlja estetski problem.

Iako je znojenje prirodni način rashlađivanja organizma prilikom fizičkih napora i visokih temperatura, pretjerano znojenje može da bude indikator određenih poremećaja u organizmu. S druge strane, neke se osobe jednostavno znoje više, a druge manje, što može biti uslovljeno genetikom, tjelesnom težinom ili pak povećanom količinom znojnih žlijezda na nekom području.

Na sreću postoje određeni načini na koje možete ublažiti, ako ne već do kraja spriječiti neugodno znojenje lica.

Ekstrakt lješnika

Možete ga kupiti u prodavnicama zdrave hrane i kozmetičkim radnjama, a radi se o derivatu koji se radi iz kore, grančica i listova lješnika. Ekstrakt lješnika ima svojstvo stezanja pora, pa prema tome djeluje kao prirodni antiperspirant za lice.

Ono što je potrebno naglasiti je da nježno isušuje kožu, te pomaže u suzbijanju kožnih upala i neželjenog crvenila. Vrlo je dobar za masnu kožu, jer sužuje pore, ali ako imate problema sa bubuljicama, budite oprezni jer u nekim situacijama može uzrokovati još veće probleme. Započnite s upotrebom što prije (po mogućnosti prije najvećih vrućina), jer pravi efekat će tek biti vidljiv nakon nekog vremena.

Aloe vera

Nabavite tonik s visokim udjelom aloe vere ili ako kod kuće imate biljku aloe veru, iscijedite sok, te s njime jednom dnevno premažite lice. Kada nanesete aloe veru na lice, ona daje ugodan efekt hlađenja, koji je savršen za tople proljećne i ljetne dane.

No, njen efekt nažalost nije dugotrajan, što znači da ona može pomoći u nekim kraćim periodima. S druge strane, aloe vera je brzo i jednostavno rješenje za žene koje trebaju trenutno spriječavanje znojenja lica, prenosi ljepota i zdravlje.