Trudnoća i vježbanje: 5 mitova u koje možete odmah prestati vjerovati

Fizička aktivnost pokazala se zdrava za trudnice, naravno samo za one trudnice koje nemaju komplikacija u trudnoći. Višestruke su koristi od vježbanja - lakše se podnosi porast tjelesne težine, smanjuje se glavobolja, bolji je san, bolja cirkulacija, smanjuju se bolovi u leđima te se smanjuje oticanje nogu i ruku
150 pregleda 0 komentar(a)
trudnica, trening, Foto: Shutterstock
trudnica, trening, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.06.2017. 15:14h

Trudnoća je razdoblje kada više nego inače pažnju posvećujemo svome tijelu. Osim što trudnica treba paziti na pravilnu prehranu, jednako je važno, ukoliko je trudnica dobrog zdravlja, baviti se umjerenom fizičkom aktivnošću.

Vježbanjem će se tijelo prilagođavati povećanju tjelesne težine, pripremićete pojedine mišiće na pojačani napor i brže ćete se vratiti u formu nakon porođaja. No, nisu sve vježbe tako sigurne.

Osim hormonskih promjena, tokom trudnoće većina žena osjeća mučnine i umor, ali obzirom na proces razvoja novog života, to nimalo ne čudi. Trudnica može osjećati smanjenu energiju i poletnost, pogotovo prvih mjeseci kada vježbanje trudnicama sigurno nije prvo na pameti. No, nemojte se predavati. Važno je zapamtiti kako uz pravilnu ishranu vježbanje jednako tako ima brojne dobrobiti.

Fizička aktivnost pokazala se zdrava za trudnice, naravno samo za one trudnice koje nemaju komplikacija u trudnoći. Višestruke su koristi od vježbanja - lakše se podnosi porast tjelesne težine, smanjuje se glavobolja, bolji je san, bolja cirkulacija, smanjuju se bolovi u leđima te se smanjuje oticanje nogu i ruku, istaknula je doktorica Tihana Mazalin koja je srušila i 5 velikih mitova o vježbanju tokom trudnoće.

MIT 1: Opasno je vježbati tokom trudnoće ako to niste vježbali prije

Ukoliko se trudnica i prije trudnoće bavila nekom fizičkom aktivnosti i ukoliko je trudnoća uredna, nema razloga da se ta navika ne zadrži. Naravno, uz pojačani oprez i uz smanjeni intenzitet vježbanja, istaknula je Mazalin.

MIT 2: Jedino su prenatalne vježbe sigurne za zdravlje trudnice

Iako je sjajno pohađati časove vježbanja za trudnice s edukovanim instruktorima, većina žena ne treba takvu posebnu vrstu vježbanja sve do drugog tromjesečja. Ako se odlučite za takvu vrstu vježbanja, važno je samo da nikada ne pravite poteze i vježbe zbog kojih osjećate nelagodu i bol bez obzira na uputstva instruktora.

Šetnje, plivanje, trčanje, vožnja biciklom, vježbe u vodi, joga, Kegelove vježbe i organizirane vježbe za trudnice dobar su izbor. Obavezno je zagrijati se prije vježbanja. Treba paziti na dovoljan unos tečnosti, jesti najkasnije dva sata prije treninga i stati ukoliko se osjete problemi poput bola, tahikardije, probadanje u grudima, grčeva, otežanog disanja i slično, savjetuje doktorica Mazalin.

MIT 3: Puls tokom vježbanja za trudnice ne smije prelaziti 140 otkucaja u minuti

Opterećenje srca tokom trudnoće trebalo bi iznositi otprilike 117 do 146 otkucaja u minuti. Trudnoća nije vrijeme za rušenje rekorda u sportu, ali ako redovno vježbate imaćete više samopouzdanja i osjećaćete se fit. Drugim riječima, uz dozvolu vašeg ljekara potpuno je sigurno nastaviti sa treningom nakon što ste ostali trudni, ali morate slušati svoje tijelo.

Vježbe moraju biti umjerene. Preporučuje se vježbati triput nedeljno po 20 do 45 minuta, kazala je Tihana Mazalin.

MIT 4: Ne treba izbjegavati vježbe u kojima se potrebno ležati na leđima

U prvom tromjesječju treba izbjegavati jaču fizičku aktivnost dok se trudnoća ne "učvrsti", napominje Mazalin. Trudnice bi trebale izbjegavati vježbe koje zahtjevaju ležanje na leđima jer to može dovesti do otežanog povrata krvi k srcu te pada pritiska.

U trećem tromjesječju preporučaju se vježbe opuštanja, istezanja, razgibavanja, vježbe za bolju cirkulaciju pri čemu se ne preporučuje dugo ležati na leđima. Treba paziti da odjeća bude pamučna i rastegljiva, da je mjehur prazan, a nakon četvrtog mjeseca trudnoće treba izbjegavati duže ležanje na stomaku, napominje Mazalin.

MIT 5: Nije opasno dizati tegove u trudnoći

Trudnice koje na svom radnom mjestu moraju dugo stajati ili povremeno moraju dizati teže terete, ranije se porađaju, a bebe su manje porođajne težine. Međutim, vježbanje uz lagane bućice sasvim je u redu.

Trebaju se izbjegavati kontaktni sportovi poput skijanja, jahanja, klizanja, skokova u vodu, odnosno sportovi u kojima je moguće udaranje, poručila je doktorica Tihana Mazalin, prenosi Zadovoljna.

Bonus video: