Četiri uzroka pojave bubuljica

Često dodirivanje lica mobilnim, naslanjanje na dlan dok ste za računarom izaziva akne. Svi spomenuti predmeti legla su bakterija koje se prenose na lice i izazivaju aktiviranje bubuljica
229 pregleda 1 komentar(a)
mitiseri, lice, Foto: Shutterstock
mitiseri, lice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.06.2017. 11:14h

Iritirajući, bolni i uporni neprijatelji lijepog i blistavog tena nisu samo problem pubertetskog doba. Bubuljice nas znaju iznenaditi u svakoj životnoj dobi.

Oni su rezultat hormonalnih promjena, svakodnevnih navika i kozmetičkih proizvoda koje koristimo

1. Proizvodi za kosu

Proizvodi za kosu koje upotrebljavamo svakodnevno sadrže ulja i silikone, a njihovi ostaci na jastučnici, ukoliko kosu ne perete svaki dan, lako se prenose do lica. Preporučuje se mijenjanje jastučnica jednom ili dva puta sedmično, važno je obratiti pažnju i na omekšivač koji koristite u pranju, a čiji sastojak triclosan često uzrokuje iritacije na koži i bubuljice na licu.

2. Pogrešna kozmetika

Kozmetika za njegu kože može biti vrlo korisna, ali i štetna za vašu kožu. Što su proizvodi bogatiji sastojcima koje niti ne možete pročitati to postoji veća opasnost od alergijskih reakcija. Osjetite li promjene na koži nakon što nanesete novu kremu ili losion za čišćenje lica zamijenite novi proizvod s prirodnim.

3. Izlaganje lica "prljavim" predmetima

Često dodirivanje lica mobilnim, naslanjanje na dlan dok ste za računarom izaziva akne. Svi spomenuti predmeti legla su bakterija koje se prenose na lice i izazivaju aktiviranje bubuljica. Jedino rješenje je da osim redovnog čišćenja predmeta u svakodnevnoj upotrebi, nastojite ruke držati podalje od lica.

4. Sastojci dekorativne kozmetike

U odabiru primamljivih proizvoda za uljepšavanje i njegu lica često nas izgled njihova pakovanja kao i ugodan miris sadržaja odvuku od najbitnijeg - čitanja sastava sa poleđine ambalaže. Brojni sastojci naime uzrokuju bubuljice, što ne znači da se sadržaj kozmetičke torbice treba odreći u potpunosti, ali ukoliko muku mučite sa bubuljicama obratite pažnju na ove podmukle sastojke:

Lanolin - Čest sastojak proizvoda namijenjenih za suvu kožu je zapravo masnoća životinjskog porijekla, ona ne pogoduje koži s tendencijom stvaranja akni i iako je dobar za suvu kožu, nikako nije dobar za kožu podložnu bubuljicama.

Mineralna ulja - efekt koji proizvodi s mineralnim uljima izazivaju na koži je tanki zaštitni sloj koji fizički spriječavaju gubitak vode iz rožnatog sloja kože, ali problem je što ispod njega mrtve stanice kože ostaju zarobljene i potiču stvaranje bakterija.

Isoprpyl Mystrate - najčešći je sastojak proizvoda namijenjenih masnoj koži lica koji rastvara pore i isušuje njihovu prirodnu zaštitnu barijeru i potiče iritacije na koži.

Vještački mirisi - najčešći su uzroci akni jer iritiraju kožu i podstiču pojavu akni, radije birajte kreme bez mirisa i ukoliko želite sami dodajte po preporuci par kapi eteričnog ulja u njih. Oni naime imaju visok glikemijski indeks koji izaziva porast nivoa glukoze u krvi čiji višak se ne apsorbira nego pohranjuje kao mast koja utiče na lučenje žlijezda, prenosi zadovoljna.

Bonus video: