Šta se krije iza jutarnje glavobolje

Ako spavate duže od devet sati u toku noći, to može biti povezano sa nižim nivoom serotonina, objašnjava dr Napoli. A nizak serotonin smanjuje protok krvi u mozgu, što može biti 'okidač' za glavobolju
190 pregleda 0 komentar(a)
glavobolja, Foto: Shutterstock
glavobolja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.06.2017. 17:14h

Ako postoji jedna stvar koja vam bukvalno garantuje užasan početak (a vrlo često i nastavak) dana, to je kad se probudite sa glavoboljom od koje ne možete da gledate.

Jutarnje glavoboljesu bolne, uznemirujuće i - zbunjujuće. Upravo ste se probudili, pa šta bi uopšte moglo da bude okidač, kad samo što ste oči otvorili?!

Pa, postoji mnogo toga što može da izazove glavobolju od ranog jutra. Na neke od tih stvari ne možete da utičete, ali, na neke i možete.

Evo osam najčešćih uzroka jutarnjih glavobolja, ali i savjeta koji će vam možda pomoći da ih spriječite.

Ujutru može da vas boli glava jer...

... se niste dovoljno naspavali.

Vašem tijelu treba sedam do osam sati sna da bi normalno funkcionisalo. Ako mu to ne obezbjedite, organizam pretpostavlja da nešto nije u redu i počinje da, uslovno rečeno, paniči.

"Vaši 'bori-se-ili-bježi' hormoni počinju da se luče, što dovodi do povišenog pulsa, skoka krvnog pritiska i stresa", objašnjava za Men's Health dr Salvatore Napoli iz Centra za neurologiju Nove Engleske. A sve to, naravno, može da izazove (i vrlo često i izaziva) glavobolju.

Ljekovi protiv bolova koje možete kupiti bez recepta, kao što su oni iz grupe ibuprofena mogu vam pomoći da pregurate jutro, kaže dr Napoli. Ublažiće bol umanjujući upalne procese.

Ako se i dalje osjećate kao zombi, pokušajte da dremnete još dvadesetak minuta, pola sata, to bi trebalo da vašem tijelu pruži još malo neophodnog odmora, tako da može normanlno da funkcioniše. Ali, imajte u vidu da će vas duža dremka praktično onesposobiti i da će glavobolju učiniti još gorom. Uveče pokušajte da legnete na vrijeme, da se ne biste i sjutra ujutru probudili u agoniji.

... ste previše spavali.

Ako je nedostatak sna 'okidač' za jutarnju glavobolju, duži san bi trebalo da bude od koristi? Pa... ne baš.

Ako spavate duže od devet sati u toku noći, to može biti povezano sa nižim nivoom serotonina, objašnjava dr Napoli. A nizak serotonin smanjuje protok krvi u mozgu, što može biti 'okidač' za glavobolju.

Ovaj tip glavobolje često 'udara' vikendom, kad je veća vjerovatnoća da ćete spavati nešto duže nego obično. I ovdje će vam pomoći neki od ljekova na bazi ibuprofena, olakšaće vam neprijatnost, ali najbolji način da spriječite to je da i vikendom ustajte u uobičajeno vrijeme, savjetuje dr Napoli.

... vam fali endorfina.

Naše tijelo najmanje endorfina, hormona koji čini da se osjećamo dobro, luči ujutru, a kod nekih osoba to može da izazove migrenu.

Nizak nivo endorfina može da utiče na nivoe drugih neurotransmitera, kao što je serotonin, koji izaziva skupljanje krvnih sudova u mozgu, objašnjava dr Mark Korsandi, iz Centra za migrenu u Dalasu. To sužavanje krvnih sudova ometa cirkulaciju, i - eto okidača za bol.

Loša vijest je da ni ljekari nisu sasvim sigurni zašto se ovo dešava, ali je dobra vijest da lagane vježbe odmah nakon buđenja mogu da pomognu jer fizička aktivnost podstiče lučenje endorfina.

... ste se napili prethodne večeri.

Prekomjerna konzumacija alkohola može da izazove ozbiljnu glavobolju sjutradan ujutru (to ste vjerovatno već eksperimentalno utvrdili). Ali, ne morate da se 'prekinete' od alkohola da biste se sjutradan osećali kao da vas je neko tukao cijele noći.

Ponekad je dovoljno svega nekoliko pića da dođe do dehidracije, koja će rezultirati smanjenom količinom krvi koja stiže do mozga. A to je vrlo čest uzrok glavobolje, kaže dr Korsandi.

A drugo, ako pijete uveče, teže ćete zaspati, pa se nećete dobro naspavati, i tu se vraćamo na "tačku jedan" ovog spiska najčešćih uzroka jutarnje glavobolje.

Ako ste već pretjerali s alkoholom, pobrinite se da nadoknadite izgubljenu tečnost. Voda, šumeće tablete vitamina C... mogu vam pomoći tako što će ubrzati izbacivanje alkohola iz organizma.

... hrčete.

Hrkanje može biti signal apneje, stanja kod kojeg dolazi do povremenih zastoja u disanju u snu.

To traje svega par sekundi, ali za posljedicu ima smanjeno snabdijevanje mozga kiseonikom, objašnjava dr Korsandi.

Manjak kiseonika tijelo pokušava da nadoknadi većom količinom krvi koju šalje ka mozgu, što podiže pritisak i - pogađate - izaziva glavobolju.

... kasnite s prvom jutarnjom kafom.

Kofein stimuliše naš nervni sistem. Ako kafu pijete redovno, a onda preskočite tu jutarnju na koju ste navikli, može se destiti da vas glava 'rasturi'.

Veća je vjerovatnoća da će vas glava ujutru boljeti ako generalno pijete puno kafe, ili ako kafu pijete svakog jutra u isto vrijeme a onda jednog jutra ne stignete da je popijete (jer ste se uspavali ili nešto slično). Ako je to slučaj, prva pomoć je, pogađate, šolja kafe.

... ste u depresiji.

Glavobolje koje su povezane sa depresijom mogu se javiti u bilo koje doba dana. Uzrok tome je što je depresija povezana sa niskim nioom serotonina, između ostalog.

Ali, veoma često udariće upravo ujutru. Depresija često remeti uobičajeni ciklus spavanja, i osobe koje pate od depresije često spavaju mnogo, mnogo više ili - mnogo manje od uobičajenog. U tim slučajevima često se javlja glavobolja, i onda ste u opakom krugu, jer će to dodatno negativno uticati na raspoloženje. Ako je to slučaj, potražite pomoć ljekara.

... patite od visokog pritiska.

Ako patite od visokog pritiska (140/90) ili viši, to može biti uzrok jutarnjih glavobolja.

Ponekad, ljudi i nisu svjesni da imaju povišen pritisak, pošto ovo stanje umije da se javi i bez karakterističnih simptoma. (Pored pomenute glavobolje, koju možete pripisati i nečem drugom.)

Ako su glavobolje učestale, i javljaju se bez očiglednog razloga, posjetite ljekara, možda imate povišen pritisak koji nije otkriven.