Dugino selo: Nekadašnje utočište sirotinje postalo turistička atrakcija

Razvoj Kampung Pelangija pomaže lokalnu ekonomiju jer stanovnici prodaju hranu i suvenire sve većem broju turista
88 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2017. 14:14h

Život i te kako zna da bude siv ponekad. Baš zato su se žitelji jednog sela u Indoneziji žestoko potrudili da ga oboje i svijetu ponudili nesvakidašnji prizor svojim šarenim kućicama. Epilog - u Kampung Pelangi su se sjatili posetioci iz svih krajeva planete baš zbog tog šarolikog preobražaja.

Selo se prvobitno zvalo Kampung Vonosari, a danas se u njemu nalazi 223 kućice čiji su zidovi u duginim bojama. Svaka kuća i njen krov obojeni su sa minimum tri različite boje, a zidove krase 3D crteži. Sličan tretman dobili su i lokalni most, ali i sve seoske klupe.

Lokalne vlasti su sa oko 300 miliona rupija (4,5 miliona dolara) finansirale transformaciju u nadi da će selo postati turistička atrakcija. Svi radovi su završeni prošlog mjeseca, a žitelji su prezadovoljni rezultatom.

Razvoj Kampung Pelangija pomaže lokalnu ekonomiju jer stanovnici prodaju hranu i suvenire sve većem broju turista. Naročito je popularno kod foto-entuzijasta, što i ne iznenađuje s obzirom na ogroman broj prilika za fantastične slike.

Kampung Pelangi je i kao socijalni projekat postigao pravi uspeh jer je podstakao same žitelje da uljepšaju svoje okruženje. Nekad je smatran utočištem sirotinje, a sad je živahan i atraktivan. Čak se i gradonačelnik svojevremno prihvatio četke i farbe kako bi pomogao selu da se preporodi.

Galerija

Bonus video: