UZ ZABAVAN TRENING DO REZULTATA

Tri vježbe da zategnete noge i zadnjicu

Prije nego što počnete da vježbate, važno je da se dobro zagrijete laganim trčanjem, a nakon izvođenja vježbi obavezno istegnite mišiće
180 pregleda 0 komentar(a)
pilates, Foto: Www.shutterstock.com
pilates, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 27.06.2017. 10:29h

Krilatica čuvenog rimskog pjesnika "u zdravom tijelu zdrav duh" mogla bi da posluži kao motiv da se zategnu mišići i oblikuje tijelo.

Jer zadovoljstvo izgledom na fizičkom planu u velikoj mjeri može da razgali i dušu. Osim motiva bitna je i volja za vježbanjem, jer jedino tako može da se nađe vremena da se svaki ili svaki drugi dan trenira.

Dio tijela koji gotovo najviše doprinosi dobrom izgledu figure su zategnuti mišići zadnjice i nogu. Zato, ako su vam pomalo dosadili iskoraci i čučnjevi, predlažemo vam vježbe sa velikom pilates loptom. One su posebne jer su za većinu zabavne, a najvažnije je da vrlo brzo daju rezultat.

Prije nego što počnete da vježbate, važno je da se dobro zagrijete laganim trčanjem, a nakon izvođenja vježbi obavezno istegnite mišiće.

PODIZANjE KARLICE

Lezite na leđa i petama pridržavajte loptu. Zatim blago savijte koljena i izdignite zadnjicu od podloge dok listovi ostaju paralelni sa podom. Ruke ispružite pored tijela i one su vam glavni oslonac. Stopalima lagano zarolajte loptu ka sebi, tako da vam kukovi i zadnjica stoje u istoj ravni, a da cijelo stopalo bude naslonjeno na loptu. Butine i listovi treba da obrazuju trougao.

IZDRŽAJ

Lezite na stomak. Loptu držite među listovima i stopalima. Ruke ispružite iznad glave, a glavu blago odignite od podloge tako da bude u istoj ravni sa kičmom. Istovremeno podižite loptu i ruke od podloge. Pri podizanju dodatno stežite mišiće nogu i zadnjice. Zadržite napeti položaj 10 sekundi, pa se opsutite. Vježbu ponovite 10 puta.

OPTEREĆENjE ZA NOGE

Lezite na stomak, podignite se na ruke, a stopala i potkoljenice oslonite na loptu. Ruke ne savijajte u laktovima, a glava i kičma trebalo bi da budu u istoj ravni. Vježba se sastoji u tome da lagano podižete jednu nogu i vratite je do lopte, ali ne naslanjajući se na nju. Uradite od 10 do 12 ponavljanja, a zatim promjenite nogu. Pri podizanju noge važno je da učvrstite zadnjicu, ali i da pupak što više privučete kičmi radi bolje ravnoteže.

SAVJET PLUS: 10 čučnjeva čim ustanete

Fitnes stručnjaci savjetuju da je za postizanje dobre forme neophodno vrijeme i posvećenost, a za njeno održavanje usvajanje određenih navika. Zato, ukoliko želite da budete fit, važno je da:

- Započnete dan uz čašu limuna u mlakoj vodi;

- Uradite 10 čučnjeva ili trbušnjaka za dobro jutro ili laku noć;

- Pazite da pijete dovoljno tečnosti;

- Redovno se istežete;

- Ne ograničavate unos povrća;

- Razmišljate pozitivno;

- Ne gladujete već redovno vježbate ili trenirate, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas