Čudesni kantarion u borbi protiv depresije, za njegu kože...

Kliničkim je ispitivanjima potvrđen uticaj kantariona na depresivna raspoloženja i lake do srednje teške depresije
719 pregleda 0 komentar(a)
kantarion, Foto: Shutterstock
kantarion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.06.2017. 17:42h

Kantarion je poznata ljekovita biljka koja se u narodnoj medicini često korsti kod bolesti sa temperaturom, jetrenih i žučnih tegoba.

Ipak, najbolje je istraženo njezino djelovanje protiv depresije. Kliničkim je ispitivanjima potvrđen uticaj kantariona na depresivna raspoloženja i lake do srednje teške depresije.

Antidepresivno djelovanje nastupa polagano te se nakon dvije endjelje primjećuju promjene. Osim što poboljšava raspoloženje gospina trava umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti.

Pomaže i kod neutemeljenih strahova i poremećaja spavanja. Uspješno se koristi i kod djece i mladih koji imaju teškoće sa spavanjem i koncentracijom.

Preporučljiva je za žene u menopauzi. Protiv depresije može se koristiti kao čaj ili tinktura.

Biljka je poznatija po maceratu popularnog naziva kantarion

Tinktura protiv depresije

20 g svježe osušenih cvjetova prelije se sa 100 ml 70 postotnog alkohola. Pusti da odstoji najmanje dvije sedmice i procijedi. Dva do tri puta na dan uzima se 20 do 30 kapi u pola čaše vode. Kura traje četiri do šest sedmica.

Čaj protiv depresije

Jednu do dvije kašičice suvog kantariona ostaviti da stoji u vrućoj vodi deset minuta. Ujutro i naveče popij po jednu šolju čaja. Protiv depresije čaj treba piti četiri do šest nedjelja. Trudnice ne smiju piti čaj.

Za kožu

Bočicu kvalitetnog kantarionovog ulja dobro je imati u svakoj kućnoj apoteci. Poslužiće za njegu kože, kose, te kao podloga za masažu i za njegu i masažu beba. Regeneriše kožu i hidrira, smiruje kožne upalne procese (pretjerano sunčanje, ekcemi, dermatitisi), ublažava ožiljke te djeluje protivupalno.

Tradicionalno se ovo ulje pogrešno koristilo za sunčanje. Ulje je fotosenzibilno i zato se ne bi trebalo koristiti neposredno prije izlaganja suncu. Osim toga, kantarionovo ulje ne sadrži zaštitne faktore.

Ali kantarionoo ulje će odlično osvježiti kožu nakon sunčanja. Osvježavajuća maska od jogurta za lice i tijelo se pravi ovako:

U čašu hladnog čvrstog jogurta dodaj jednu veliku akšiku kantariona i dobro promiješajte. Mješavinu jogurta i kantariona nanesite na lice, vrat i dekolte te na crvene dijelove tijela. Ostavite da djeluje pola sata zatim isperite mlakom vodom. Losion za njegu tijela nakon sunčanja

80 ml kantariona, 20 ml hidrolata lavande, 25 kapi eteričnog ulja prave lavande Priprema

Pomiješajte sastojke i dodajte u bočicu s raspršivačem. Nakon tuširanja, dobro protresite bočicu i nanesite mješavinu na mokru kožu umjesto uobičajenog losiona.

Napravite svoje ulje

Napunite čistu teglu cvijetom kantariona koji ste prethodno prosušili na čistom čaršafui (cvijet ne smije biti presuv). Zatim prelijrw cvijet biljnim uljem (maslinovim hladno cijeđenim) do vrha tegle. Stavite posudu na svijetlo mjesto i pričekajte mjesec dana. Nakon toga procijedite ulje i spremite ga u čistu ambalažu.

Top pet namjena

  • Podstiče cirkulaciju - kantarionovo ulje odličan je izbor za masažu jer povoljnog djeluje na cirkulaciju.
  • Protivupalno djelovanje - djelotvorno je kod upale mišića i živaca, reume, išijasa i gihta.
  • Protiv dekubitusa - kantarionovo ulje je odlično za sprečavanje rana kod bolesnika koji stalno leže. Zavoj s uljem potrebno je mijenjati nekoliko puta na dan.
  • Protiv akni i ožiljaka - kod hemoroida, čireva, proširenih vena, herpesa, akni, ožiljaka, iritacija i opeklina preporučuje se mazanje uljem nekoliko puta na dan.
  • Protiv gljivica - umočite tampon u ulje kantariona i pustite da ostoji nekoliko sati. Na tržištu postoje i vaginalete s kantarionovim uljem. Postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta.

Bonus video: