SAVJETI ZA RODITELJE

Kada bebe trebaju početi spavati u svojim sobama?

Zajedničko spavanje roditelja i bebe utiče na san i roditelja i bebe jer se normalni noćni šumovi pretvore u stalna buđenja i poremećaje tokom sna
86 pregleda 2 komentar(a)
par, beba, roditelji, Foto: Shutterstock
par, beba, roditelji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.06.2017. 17:14h

Većina majki nakon porođaja spava u istoj sobi sa bebom jer tako olakšaju sebi naporno ustajanje u pola noći radi dojenja i mijenjanja pelena.

No, kako bebe rastu, postaju bučnije tokom noći, ne jedu tako često i roditelji se pitaju kada je pravo vrijeme da ih odvoje u njihove sobe.

Postoje mišljenja da beba treba spavati s roditeljima sve dok ne napuni prvu godinu, no nova istraživanja smanjuju tu granicu na šest mjeseci. Oni to potkrepljuju argumentima da beba duže spava u svojoj sobi.

Istraživanje je pokazalo da su bebe koje su od četvrtog mjeseca odvojene od roditelja spavale u prosjeku 40 minuta duže od beba koje dijele sobu s roditeljima.

Zajedničko spavanje roditelja i bebe utiče na san i roditelja i bebe jer se normalni noćni šumovi pretvore u stalna buđenja i poremećaje tokom sna.

Kad su roditelji blizu bebe, reaguju na njene kratke poremećaje što još više razbudi bebu koja se navikne na te reakcije i ne može bez njih, prenosi klix.ba.