“Klimom” temperaturu spustite najviše sedam stepeni

Kako se u klima-uređaju ne bi nakupljale bakterije, gljivice i prašina, potrebno je redovno čistiti i održavati filtere klima-uređaja
105 pregleda 3 komentar(a)
klima uređaj, klima, Foto: Shutterstock
klima uređaj, klima, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.06.2017. 16:14h

Ma koliko da vam je vrućina, ne podešavajte “klimu” na zimsku temperaturu, jer tako možete da ugrozite svoje zdravlje.

Stručnjaci kažu da treba održavati optimalnu razliku između spoljne i sobne temperature, koja ne bi trebalo da bude veća od sedam stepeni.

Naime, kod prevelike temperaturne razlike dolazi do promjena u kardiovaskularnom sistemu, a problemi se mogu javiti čak i kod zdravih osoba.

Optimalna temperatura na kojoj organizam besprekorno funkcioniše je između 24 i 26 stepeni Celzijusa. Sve niže od toga nije zdravo za ljudsko tijelo.

Uz to, u zatvorenom prostoru preporučuje se održavanje relativne vlažnosti vazduha u granicama od 40 do 60 odsto.

Kako se u klima-uređaju ne bi nakupljale bakterije, gljivice i prašina, potrebno je redovno čistiti i održavati filtere klima-uređaja.

Ako se oni ne održavaju pravilno, posljedice mogu da budu, u najboljem slučaju, blage kao što su suzenje očiju, curenje nosa, svrab nalik alergijskom, glavobolja, kašalj, alergijske promjene na koži, kao i alergije disajnih puteva i prehlada. Ali pretjerano rashlađivanje klima-uređajima može da ima i ozbiljnije posljedice kao što su upala pluća ili legionarska bolest.

Vodite računa da ne sjedite direktno ispod klima-uređaja jer hladan vazduh usmjeren, recimo, u glavu može da izazove facijalis, grčenje mišića lica, a ako vam “klima” duva u vrat ili leđa nemojte se iznenaditi ako se ukočite, prenose novosti.