SAVJETI ZA RODITELJE

Učenje kroz igru i samostalnost pomaže djeci da budu uspješnija u školi

Potrudite se da učenje bude kontinuirano i ne dopustite da odlaže svoje obaveze. Zadaci se odlaganjem nagomilavaju, pa će dijete morati da za kratko vrijeme nauči preveliki broj podataka
214 pregleda 0 komentar(a)
škola, đaci, Foto: Shutterstock
škola, đaci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.06.2017. 11:14h

Prve navike i prvi utisci najvažniji su za svako dijete i njihov dalji život. Niko se ne rađa sa stečenim radnim navikama, nego se one postepeno razvijaju i usvajaju. Posebno su važne navike koje dijete stekne kad krene u školu.

Od njih zavisi kako će dalje učiti tokom obrazovanja i kako će sticati i iskoristiti stečeno znanje. Najvažnije je da djeca uživaju u učenju i da im ono bude zabavno poput dječje igre.

Ako roditelji uspiju da pisanje domaćih zadataka učine zabavnim, njihov mališan će svakodnevno bez ikakvih napora i odlaganja odgovoriti svakoj školskoj obavezi. Učenje kroz igru i samostalnost djeteta u rješavanju domaćih zadataka ciljevi su kojima se roditelji moraju rukovoditi.

Uz pomoć ovih savjeta svaki roditelj uspjeće kod svog djeteta razviti radnu naviku.

Plan obaveza

Neka dijete za svaki dan napiše plan svojih obaveza. To će ga dodatno motivisati da ispuni sve zadatke. Plan dnevnih obaveza gledaće kao cilj koji mora da ispuni, a zadovoljstvo koje će izazvati njegovo ostvarenje motivisaće ga da svaki dan uradi sve svoje obaveze.

Uskladiti aktivnosti

Uskladite vanškolske aktivnosti djeteta sa njegovim školskim obavezama. Dajte prioritet školskim zadacima i potrudite se da ga ne opteretite prevelikim obavezama. Razgovarajte s njim i saznajte da li želi da nastavi sa dodatnim aktivnostima.

Promijeniti prostoriju za učenje

Najbolje je da dijete povremeno promijeni prostoriju u kojoj uči. Ako sve vrijeme uči na istom mjestu, poželjeće neku promjenu. Najbitnije je da mu za učenje obezbijedite mirnu prostoriju, zaštićenu od buke i svega ostalog što bi moglo loše da utiče na njegovu koncentraciju.

Oprezno s pohvalama

S pohvalama treba da budete posebno oprezni. Ako djeci često govorite da su pametna, misliće da ne treba više da se dokazuju ili da nastave sa usavršavanjem. Pohvalite ih za svaki uloženi trud, a ne samo za uspjeh. Nepravilne i prevelike pohvale dovešće do toga da postanu preosjetljiva na neuspjeh i bez imalo hrabrosti za suočavanje sa životnim izazovima.

Bez odlaganja obaveza

Potrudite se da učenje bude kontinuirano i ne dopustite da odlaže svoje obaveze. Zadaci se odlaganjem nagomilavaju, pa će dijete morati da za kratko vrijeme nauči preveliki broj podataka. Kampanjsko učenje koje će u toj situaciji biti jedino rješenje daće kratkoročne rezultate. Sve informacije koje se na ovakav način nauče, brzo se zaborave, prenose Nezavisne.

Ponavljanje je majka znanja

Školsko gradivo se najbolje uči ponavljanjem, stalno čitanje pomaže da se što više informacija zapamti i razumije njihov smisao. Najbitnije je da se s učenjem počne na vrijeme. Djeca će tako biti oslobođena bilo kakvog pritiska, a učenje će biti kvalitetno i daće najbolje rezultate.

Ne pišite im domaći

Nikad ne rješavajte domaće zadatke umjesto djece. Vaša pomoć i smjernice koje im dajete su dragocjene za njih, ali ako im budete pisali domaće zadatke budite svjesni da im odmažete. Ocjene vašeg djeteta vjerovatno će biti među najboljima u razredu, ali dijete će se naviknuti na vašu pomoć i očekivaće je u svakom trenutku.

Učinite učenje zabavnim

Nabavite slagalice, mozgalice ili sudoku, koji će učenje učiniti zabavnim. Primjere iz školskog gradiva povezujte sa primjerima iz stvarnog života, kako bi ih djeca što bolje razumjela.