Najveći mitovi i zablude o fitnesu

Rečenica „Vježbe sa tegovima pretvaraju salo u mišiće" može se čuti na svakom koraku. Fiziološki, to su dva tipa tkiva i nikakvo pretvaranje neće se desiti tokom vježbanja
0 komentar(a)
trening, Foto: Shutterstock
trening, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.06.2017. 09:32h

Nažalost, mnogo je uputstava, savjeta i vjerovanja koji cirkulišu među sportistima, a da pri tom nemaju mnogo veze sa istinom i činjenicama. Neki od njih mogu sportistima nanijeti mnogo štete pa stručnjaci savjetuju oprez i skreću pažnju na najpoznatije mitove.

Prvi na spisku najvećih mitova je da je za dobru formu dovoljno vježbati jednom ili dva puta nedeljno. Nažalost, neophodan minimum za efikasan program vježbanja su tri odlaska nedeljeno, objašnjava Šon Arent sa Univerziteta Rutgers.

Takođe, najbolje doba dana za vježbanje ne mora da bude ujutru već ono vrijeme koje će sportistima pružiti konstantnost u rekreaciji. Ukoliko ste noćni tip idite u teretanu uveče, ukoliko vam odgovara da ustajete rano tada i vježbajte. Ipak, stručnjaci podsjećaju da vježbanje odmah nakon buđenja ubrzava odlazak viška kilograma.

Rečenica „Vježbe sa tegovima pretvaraju salo u mišiće" može se čuti na svakom koraku. Fiziološki, to su dva tipa tkiva i nikakvo pretvaranje neće se desiti tokom vježbanja.

Ono što će vježbe sa opterećenjem donijeti je pomoć pri izgradnji mišićnog tkiva. Najbolji način da se otarasite masnih naslaga je da u ishranu uvedete mnogo svježeg, barenog i grilovanog povrća, manje masne proteine i, možda će djelovati čudno, zdrave masnoće poput maslinovog ulja i ribe.

Vježbanje je najbolji način da se smanji tjelesna težina je duboko ukorenjen mit protiv kojeg se instruktori različitih fitnes programa i nutricionisti već godinama bore. Najveći dio mršavljenja, poručuju stručnjaci, odvija se u kuhinji, a vežbanje će donijeti promjene u izgledu tijela i fizičkoj spremi, prenosi RTS.

Bonus video: