Ovo su pokazatelji da dijete ima problem sa vidom

Bebe starije od tri mjeseca trebalo bi da mogu da prate očima pomeranje objekata - igračke ili loptice. Ako vaše dijete do ovog uzrasta ne može da uspostavi kontakt očima sa vama ili ne može da prati pomjeranje objekata, obavezno je vodite na pregled
0 komentar(a)
dijete, naočari, tablet, Foto: Shutterstock
dijete, naočari, tablet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.06.2017. 17:14h

Nije lako prepoznati da dijete, naročito ako je malo, ima probleme sa vidom. Evo na koje znake treba da obratite pažnju.

"Ukoliko važe dijete žmirka, okreće glavu ili je naginje na stranu kada gleda nešto, zatvara jedno oko, mijenja položaj u kojem sjedi, najverovatnije ima problem sa vidom," kaže specijalista Ejlin Gejbl.

Ona naglašava da djeca koja ne vide dobro gube interesovanje za aktivnosti, pa i to može biti znak.

"Djeca vam se neće žaliti na zamagljen vid, ali će brzo gubiti interesovanje za neke vizeulne aktivnosti jer će imati poteškoća", kaže Gejbls.

Kada je riječ o bebama, evo kako kod njih da prepoznate problem.

Bebe starije od tri mjeseca trebalo bi da mogu da prate očima pomeranje objekata - igračke ili loptice. Ako vaše dijete do ovog uzrasta ne može da uspostavi kontakt očima sa vama ili ne može da prati pomjeranje objekata, obavezno je vodite na pregled.

Prije četvrog mjeseca života, bebama oči povremeno nisu u istom položaju, odnosno izgleda kao da su razroke. Međutim, ako se to dešava posle četvrtog mjeseca bebinog života, trebalo bi da obavjestite ljekara, Mondo.

Bonus video: