ISTRAŽIVANJE NAUČNIKA POKAZALO

Kako svađa roditelja šteti zdravlju njihovog djeteta

Ranija istraživanja pokazala su da neriješeni sukob između roditelja, osim na rani razvoj djeteta, može da utiče i na njegovo mentalno zdravlje i uspjeh u kasnijem životu
3 komentar(a)
svađa, Foto: Shutterstock
svađa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.06.2017. 09:14h

Sigurno je da razvodi predstavljaju jedan od najtežih perioda u životu supružnika. Ipak, trenuci rastanka mnogo teže padaju njihovoj deci. I ne samo to.

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Karnegi Melon u Pitsburgu, a u kome je učestvovalo 200 ispitanika, pokazalo je da se kod djece razvedenih roditelja stvara veći rizik od problema sa zdravljem.

Tačnije, svađe roditelja negativno utiču na fiziologiju djece što dovodi do učestalosti upalnih procesa i samim tim većeg rizika za hronične bolesti.

Nepostojanje komunikacije između bivših supružnika utrostručuje rizik za infekcije kod djece i 20 do 40 godina kasnije. Ne samo svađa, već nerješeni sukob ostavljaju posljedice po zdravlje djeteta.

Ranija istraživanja pokazala su da neriješeni sukob između roditelja, osim na rani razvoj djeteta, može da utiče i na njegovo mentalno zdravlje i uspjeh u kasnijem životu, prenosi B92.