Kako možete pripremiti kožu za depilaciju?

Hranjenje kože je uvijek važno, ne samo prije uklanjanja dlaka. Koristeći hranjivi losion ili mlijeko za tijelo prije skidanja dlačica doprinosi manjoj iritaciji kože
804 pregleda 1 komentar(a)
depilacija, noge, bikini, Foto: Shutterstock
depilacija, noge, bikini, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.06.2017. 17:14h

Uklanjanje dlaka sa djelova tijela danas je sastavni dio higijene, pogotovo za žene. Sve je počelo uklanjanjem dlaka sa pazuha, zatim sa nogu, a danas mnoge žene redovno uklanjanjaju dlake i sa ruku, donjeg dijela leđa, trbuha, bikini područja, i neke dlake lica.

Iako je uklanjanje dlaka neizbježno za žene, nije izbježno da depilacija može biti neugodan i invazivna za kožu, posebno za osjetljivu kožu. Naravno, različite metode za uklanjanje dlaka imaju drugačiji učinak na kožu, ali depilacija je najpopularniji i najučinkovitiji, ali i ujedno jedna od najštetnijih metoda za kožu.

Međutim, priprema kože prije uklanjanja dlaka depilacijom može puno pomoći koži da se zaštiti i oporavi, te da se umanji bol, otečenost i crvenilo. Osim toga, priprema čini postupak depiliranja bržim i dugotrajnijim.

Postoje tri bitna koraka u pripremi kože za uklanjanje dlaka, a to su piling, hranjenje i hidratiranje.

1. Piling

Piling u osnovi znači uklanjanje mrtvih stanica kože. Mrtve stanice mogu blokirati rast dlake i uzrokovati urastanje dlačica koje ponovo rastu. Kada se koža oslobodi od odumrlih stanica, omogućeno je lakše nanošenje voska kao i povlačenje trakica za depilaciju.

Piling se može uraditi na mnogo načina, a najjednostavniji je koristiti vodu i sapunastu spužvu za kupanje te kružnim pokretima lagano trljati dijelove tijela gdje će se depilirati. Kozmetička industrija nudi mnoštvo artikala koji su namjenski proizvedeni za ovu namjenu.

Ovdje spadaju, posebno dizajnirani piling gelovi i kreme koje sadrže različite sastojke za piling. Takođe, za piling mogu poslužiti i mnogi prirodni proizvodi kao što su morska so, kukuruzno brašno ili čak i sitni pijesak. Međutim, važno je ne vršiti pritisak pri trljanju i tako nadražiti kožu.

2. Vlaženje kože

Nakon pilinga, sljedeći korak u pripremi kože za depilaciju je vlaženje kože. Ovaj korak omekšava dlačice te otvara pore tako da je dlačice lakše ukloniti bez puno napora. Ovaj postupak može se obaviti držanjem dijela tijela pod mlazom tople vode dva do četiri minuta prije depilacije.

3. Hranjenje kože

Hranjenje kože je uvijek važno, ne samo prije uklanjanja dlaka. Koristeći hranjivi losion ili mlijeko za tijelo prije skidanja dlačica doprinosi manjoj iritaciji kože. U prodaji su mnogi proizvodi namjenjeni hranjenju kože, posebno oni koji se primjenjuju prije depilacije. Postupak hranjenja kože može smanjiti prianjanje voska na koži i spriječiti zguljivanje kože koje nastaje prilikom povlačenja trakica, prenosi ljepota.ba.

Bonus video: