Sedam skrivenih krivaca koji pogoršavaju simptome menstruacije

Kada je riječ o emocionalnim ‘turbulencijama’, PMS može uzrokovati tjeskobu, napetost, nesanicu i razdražljivost. A ispijanje velikih količina kafe ta osjećanja može još više pogoršati
0 komentar(a)
menstruacija, Foto: Shutterstock
menstruacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.06.2017. 13:14h

Grčevi, razdražljivost, neredovna menstruacija, mnoge žene suočavaju se s ovim teškoćama onih dana u mjesecu. No, simptome PMS-a i probleme s menstruacijom pogoršati mogu i neki ‘skriveni’ razlozi.

Saznajte kojih je to 7 krivaca koji vam dodatno ‘zagorčavaju’ život onih dana u mjesecu te ih pokušavajte izbjegavati.

1. Zaboravili ste popiti kontracepcijsku pilulu (više nego jednom).

Najveći krivac za najgore simptome PMS-a je promjena u hormonskoj ravnoteži. S obzirom da kontracepcijske pilule prvenstveno utiču na hormone, zaboravite li popiti tri ili više pilula to može dovesti do neredovnog krvarenja. Dobro je znati da sve metode kontracepcije (osim prezervativa) mogu uticati na menstrualni ciklus zbog čega biste se prije korišćenja bilo koje kontracepcije trebali konzumirati s ginekologom.

2. Pod velikim ste stresom (konstantno).

Stres ima gotovo isti učinak na organizam kao i pasivno pušenje, a može vam i poremetiti menstrualni ciklus. Kada smo pod stresom tijelo ispušta hormon kortizol, a kada ste konstantno pod stresom to može uzrokovati menstrualni ciklus, odnosno neredovne menstruacije ili čak njen izostanak.

3. Imate neredovan san.

Studija objavljena u časopisu ‘Health Care Women International’, u kojoj su se obrađivali podaci učinka neredovnog rasporeda spavanja kod medicinskih sestara koje rade u sve tri smjene, pokazala je da neuredan san može izazvati nepravilnosti menstrualnog ciklusa. Preciznije, nedovoljno sna može produžiti trajanje menstruacije.

4. Pijete velike količine kafe.

Kada je riječ o emocionalnim ‘turbulencijama’, PMS može uzrokovati tjeskobu, napetost, nesanicu i razdražljivost. A ispijanje velikih količina kafe ta osjećanja može još više pogoršati.

5. Često ste na putu.

Česta putovanja većinom podrazumijevaju i neredovan san, a istraživanja su pokazala da tada dolazi do poremećaja u ravnoteži hormona melatonina. Tijelo će se naviknuti na novu lokaciju, ali prije toga možete iskusiti kašnjenje menstruacije.

6. Pretjerali ste s alkoholom.

Stručnjaci upozoravaju da prevelike količine alkohola mogu pogoršati grčeve i produžiti njihovo trajanje.

7. Pretjerujete sa treninzima.

Trenirate li za maraton ili triatlon, svaka čast. Međutim, svakodnevno rigorozno vježbanje i fizički napor mogu uzrokovati hormonsku neravnotežu. No to ne znači da se onih dana u mjesecu morate u potpunosti izbjegavati vježbanje. Štoviše, 30 minuta laganih ili umjerenih vježbi dnevno može ublažiti simptome PMS-a, prenose Freshpress.

Bonus video: