Ovako izgleda jedina privatna prašuma

Dio Indije gdje se nalazi ovo prihvatilište, distrikt Kodagu, suočavao se sa dramatičnim padom broja drveća, sa 86% 70-tih godina do 16% koliko je danas ima
98 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2017. 15:56h

Bračni par Pamela Gejl Malhotra i Anil Malhotra posjeduju SAI Sanctuary, jedinu privatnu prašumu u Indiji koju njeguju već 26 godina.

Otvoreno 1991. godine, SAI Sanctuary prekriva oko 120 hektara prašume u kojem obitava više od 200 ugroženih vrsta biljaka i životinja - poput bengalskih tigrova i azijskih slonova.

"Kada smo prvi put došli ovdje, i kupili zemlju, bila je potpuno napuštena. Pusta polja riže, kurkume, kafe, uništen biljni život... Bilo nam je potrebno mnogo vremena i energije da oživimo ovaj komad zemlje", pojasnila je Pamela.

Dodala je kako ona i suprug osjećaju ponos što su uspjeli vratiti životinje i biljke u njihovo prirodno stanište, pa čak i pružiti utočište onim životinjama koje su povrijeđene.

Dio Indije gdje se nalazi ovo prihvatilište, distrikt Kodagu, suočavao se sa dramatičnim padom broja drveća, sa 86% 70-tih godina do 16% koliko je danas ima.

Razlog tome, Pamela tvrdi, jeste nedostatak vode i kiše, ne samo u ovom distriktu, nego u cijeloj južnoj Indiji.

Od 1991. godine bračni par je ovaj dio zemlje, koji su kupili, uzeli pod svoje. U videu i foto galeriji pogledajte kako je to izgledalo prije 1991., a kako izgleda danas.

Galerija

Bonus video: