NOVO ISTRAŽIVANJE

Kako da beba spava duže i kvalitetnije?

76 pregleda 1 komentar(a)
beba, Foto: Shutterstock
beba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.06.2017. 09:55h

Što ranije bebe dobiju svoje sobe, u prosjeku će spavati duže, pokazalo je novo istraživanje koje je sprovela američka Akademija za pedijatriju.

U istraživanju je učestovalo 230 žena koje su prvi put postale majke, a pedijatar Jan Pol istakao je da su došli do zaključka da bebe spavaju duže ukoliko ne spavaju sa roditeljima u istom krevetu.

Četvoromjesečne bebe koje spavaju same imale su najduži neprekinut san, u trajanju od 45 minuta, iako su imali za spavanje vremena koliko i ona djeca u sobama sa roditeljima.

Kada je riječ o devetomjesečnim bebama, one koje su same bile u sobi spavale su duže 40 minuta i sveukupno 20 minuta više od drugih beba.

Razlike se ne primjećuju kod djece od 12 mjeseci, ali se u kasnijem uzrastu opet javljaju. Djeca od dvije godine, koja su sama počela da spavaju sa devet mjeseci, spavaju u prosjeku 45 minuta duže noću, ali je vrijeme sveukupnog spavanja isto.

Međutim, neki pedijatri savjetuju da roditelji ne dijele krevet sa djecom, ali da je poželjno da su smješteni u istoj sobi bar dok ne napune šest mjeseci ili do godinu dana. Istraživanja su pokazala da bebe koje spavaju loše mogu i te kako da utiču na mentalno zdravlje roditelja i stres.

"Većina roditelja rekla je da ne želi da njihova djeca spavaju sama bar do svoje prve godine“, ističu pojedini pedijatri.

Problem kod ovog istraživanja jeste što negativni efekti i posljedice nisu poznati. Veliki broj beba umre iznenadnom smrću. Takođe, pojedini doktori navode da neprekidan san ne mora ujedno biti i kvalitetniji, prenosi B92.

Preporučujemo za Vas