SAVJETI NUTRICIONISTA

Ovo ne jedite prije spavanja ako ne želite da pokvarite san

Prženo i začinjeno ne treba da jedete prije spavanja jer je riječ o "kiseloj hrani", a čak 10 posto mlađih muškaraca pati od kiseline iako to i ne zna
117 pregleda 0 komentar(a)
spavanje, san, Foto: Shutterstock.com
spavanje, san, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.06.2017. 16:14h

Mada se stručnjaci i dalje spore oko toga hoće li vam hamburger u noćnim satima nabaciti višak kilograma, oko jednog nema dileme - pokvariće vam san. Nutricionisti preporučuju da tri sata prije spavanja ništa ne jedete jer se hrana toliko zadržava u želucu prosječne osobe nakon čega putuje do tankog crijeva.

Možda se nećete probuditi u toku noći, ali spavaćete lošije, pa ćete biti pomalo umorni narednog dana. Nije nebitno ni šta jedete prije odlaska na počinak, a ove namirnice bi trebalo da izbjegavate.

Čokolada - Ne samo da ćete unijeti šećer, već i kofein. Čokolada ne sadrži mnogo kofeina, ali i mala količina ove hemikalije može poremetiti san. Zato ne bi trebalo da pijete ni čaj neposredno prije spavanja.

Masno - Mlijeko, jogurt, avokado, sladoled, orašasti plodovi, puter i sir su na listi za izbjegavanje jer se masna hrana sporo vari.

Kisjela hrana - Prženo i začinjeno ne treba da jedete prije spavanja jer je riječ o "kiseloj hrani", a čak 10 posto mlađih muškaraca pati od kiseline iako to i ne zna.

Alkohol - Možda će vam čašica-dve pomoći da lakše utonete u san, ali alkohol remeti dublju fazu u kojoj se najbolje odmaramo.

Savjet plus: Ako ste gladni, pojedite bananu ili kivi jer se brzo vare, žitarice cijelog zrna jer pojačavaju lučenje serotonina, kajganu koja se vari brže od kuvanih jaja, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas