Očistite klime pred sezonu hlađenja!

Prevencija je redovno čišćenje klima uređaja u prostorima i zamjena ili pranje filtera u njoj
60 pregleda 2 komentar(a)
Klima
Klima
Ažurirano: 28.05.2017. 13:40h

Klima uređaje treba redovno čistiti jer su pogodno tlo za razmnožavanje bakterija, plijesni i gljivica, a najopasnija je legionela, potencijalno smrtonosna bakterija koju udahnemo. Moguće ju je pronaći i u fontanama, vodoskocima, ovlaživačima vazduha, bazenima, ledomatima... One mogu preživjeti u vodi duže od godinu dana.

Od legionele, odnosno legionarske bolesti, obolijevaju svi uzrasti, djeca vrlo rijetko, a češće stariji ljudi, posebno oni s hroničnim bolestima pluća, srca i bubrega. Posebno su ugroženi ljudi s oslabljenim imunološkim sistemom. Bolest je oko tri puta češća u kod muškaraca nego žena, a u rizičnoj grupi su i pušači te alkoholičari.

Legionarska bolest koji izaziva legionela se može javiti kao blagi oblik, pa sve do teške upale pluća s visokom stopom smrtnosti. Inkubacija iznosi od 2 do 10 dana. Ova multisistemska bolest, osim pluća zahvata jetru, bubrege, probavni trakt i središnji nervni sistem. Prvi simptomi su vrlo visoka tjelesna temperatura (iznad 39°C) koja je praćena zimicom i tresavicom. Javljaju se i drugi simptomi poput glavobolje, bolova u mišićima, slabosti, mučnine, povraćanja i sl.

U početku bolesnik ne kašlje. Nakon 2 do 5 dana javlja se suvi, nadražujući kašalj koji postepeno postaje produktivan, te drugi respiratorni simptomi. Legionarska bolest se liječi antibioticima i simptomatski. Oporavak je dug, te su promjene na plućima vidljive i mjesec dana nakon početka bolesti."

Prevencija je redovno čišćenje klima uređaja u prostorima i zamjena ili pranje filtera u njoj. Preporuka je da to radite jednom godišnje, pred sezonu visokih temperatura. Treba obratiti pažnju i na klima uređaje u automobilima, i njih treba periodično očistiti.

Takođe, ako ne boravite u vikendici ili apartmanu duže vrijeme, kada prvi put odete tamo, obavezno pustite vodu da curi 10-ak minuta. Pripazite i na mjesta na kojima skupljate kišnicu, a voda je dugo stajala, i takve lokacije su pogodno tlo za razvoj legionele.

Bonus video: