Izgledajte odlično uz pomoć meda

Med djeluje i kao antiseptik kod opekotina i ogrebotina
0 komentar(a)
med, koža, Foto: Shutterstock
med, koža, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.05.2017. 18:14h

Vjekovima se med koristiti u ishrani i liječenju mnogih zdravstvenih problema.

No, ako niste znali (a sumnjamo da niste) med vam može pomoći i da izgledate fantastično.

Zadebljanja

Osjećate zadebljanje na laktovima, koljenima ili drugom dijelu tijela? Pomiješajte jednake količine meda i maslinovog ulja kako biste dobili gusti losion, nanesite na željeno područje i nakon deset do dvadeset minuta isperite mlakom vodom.

Usne

Odličan je kao balzam za usne, a sve što trebate je pomiješati kašičicu meda sa uljem limuna (možete dodati malo vitamina E, kokosovog ulja ili pčelinjeg voska). Dobro izmiješajte i pa smjesu nanesite na usne.

Kosa

U šampon dodajte kašičicu meda ili pomiješajte jednake količine meda i maslinovog ulja te dobijenu smjesu koristite kao regenerator. Nanesite ga na kosu i nakon petnaest minuta isperite šamponom.

Suva koža

Ako imate suvu kožu, onda je najbolje da: u 250 ml vruće vode dodate dvije kašike meda (sačekajte desetak minuta da se med otopi). Dodajte dvije do tri kapi esencijalnog ulja lavande i dobijenu smjesu naspite u kadu sa toplom vodom.

Akne

Nanesite malo meda na crvenilo ili akne i prekrijte flasterom na pola sata. (Med djeluje i kao antiseptik kod opekotina i ogrebotina).

Lice

Pomiješajte dvije kašičice mlijeka i dvije kašike meda. Dobijenu masku nanesite na lice i isperite mlakom vodom nakon desetak minuta. Maska će vam pomoći da se riješite svih nečistoća sa kože lica te će vašoj koži vratiti hidrataciju.

Piling

Pomiješajte malo mljevenih badema sa kašikom meda i sokom iz pola limuna. Ovaj piling ima trostruko dejstvo: mljeveni bademi pomažu da odstranite mrtve ćelije kože, limun posvjetljuje tamne površine, a med vraća hidrataciju suvim područjima, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: