Očistite kuću pomoću medicinskog alkohola

78 pregleda 0 komentar(a)
čišćenje prozora, Foto: Shutterstock
čišćenje prozora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.05.2017. 13:10h

U većini domova na jednoj polici ima mjesto koje je rezervisano za bočicu medicinskog alkohola. Najčešća upotreba medicinskog alkohola je za dezinfekciju povreda ili rana.

Međutim, to nije jedini način na koji se on može upotrijebiti. Donosimo vam pet drugih i jednako korisnih upotreba medicinskog alkohola unutar doma

1. Uklanja lak za kosu sa ogledala

Kada koristite lak za kosu postoje šanse da ćete zašpricati i ogledalo. U tom slučaju dovoljno je da samo prebrišete alkoholom ljepljive tragove kapljica laka za kosu i ogledalo će ponovno izgledati blistavo.

2. Čisti venecijanere

Medicinski alkohol odlično čisti venecijanere te vam ovo čišćenje neće oduzeti previše vremena. Sve što trebate je omotati pljosnati predmet s tkaninom te je osigurati sa gumicom tako da može stati između svake roletne. Tkaninu zatim samo umočite u alkohol i možete početi s čišćenjem.

3. Skida mrlje od mastila

U slučaju da ste zaprljali komad odjeće sa mastilom sve što treba je na nekoliko minuta namočiti taj dio odjevnog predmeta u medicinskom alkoholu. Potom tu odjeću normalno stavite na pranje u mašinu za pranje veša, prenose Nezavisne.

4. Čisti kupatilo

Za čišćenje površina u kupatilu rađenih od hroma dovoljan vam je medicinski alkohol. Iz bočice izlijte tečnost na tkaninu ili krpu koja dobro upija te time trljajte slavine, glavu od tuša i ostale predmete od hroma. Ne morate čak ni ispirati jer će alkohol ispariti. Osim što će hrom biti blistav, ovaj način čišćenja ubija i mikrobe.

5. Odstranjuje miris bijelog luka

Kada pripremate jelo čiji recept zahtjeva korištenje bijelog luka neizbježno da će vam se taj miris uvući u kožu. Samo pranje ruku vodom i sapunom neće biti od velike pomoći. Umjesto toga prvo naspite medicinski alkohol u ruke te ih protrljajte, a tek onda operite ruke toplom vodom i sapunom.

Bonus video: