ZA LJUBITELJE PRIRODE, AVANTURE, MUZIKE...

Osam destinacija iz snova: Gdje biste vi putovali?

Koje destinacije su idealne za planinarenje, koje za istraživanje podvodnog svijeta, a u kojim gradovima turisti najviše uživaju u kulturno-istorijskim znamenitostima?
126 pregleda 5 komentar(a)
Madeira, Foto: Shutterstock
Madeira, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.05.2017. 06:32h

1. Za ljubitelje ekoturizma: Bonito (Brazil)

Ronjenje i istraživanje pećina u udaljenom Rio de Prata 

Bonito je smešten u provinciji Mato Grosso do Sul i zahvaljujući brojnim vodopadima, pećinama i podvodnom svijetu je pravi raj za ljubitelje prirode. Ronite u Rio de Prata, istražite Plavu lagunu, pećinu sa plavim jezerom.

Planinarite obavezno uz Estancia Mimosa, stazu uljepšanu vodopadima, a avanturistima preporučujemo podvodnu pećinu Abismo Anhumas koja je ispunjena stalagmitima i stalaktitima, piše National Geographic.

U junu, julu i avgustu je u ovim predjelima suvo, ali i mirnije i prijatnije.

2. Za ljubitelje velikog grada: Roterdam (Holandija)

Istražite arhitekturu i hranu u evropskom gradu

Roterdam je drugi najveći grad u Holandiji, smješten 30 kilometara od Severnog mora. Ako za vrijeme ljeta posjetite ovaj grad, ne propustite Luchtsingel, novi žuti most koji povezuje tri prethodno nepovezane regije, ali i market u obliku potkovice Markthal blizu reke Rotte. Ukoliko volite festivale, onda je pravo vrijeme da Roterdam posetite u julu kad se u luci Roterdama održava Džez festival Sjevernog mora. 

3. Ako volite ribe: Kokosovo ostrvo (Kostarika)

Podvodna avantura

Okeanograf Žak Kusto ga je nazvao najlepšim ostrvom na svijetu, pa ukoliko imate iskustva u ronjenju obavezno posjetite Kokosovo ostrvo. Uživaćete u pogledu na ajkule čekićare, raže, kit-ajkule, delfine... Ovo ostrvo ima najveću biomasu predatora u tropskom ekosistemu Pacifika.

4. Ukoliko je muzika vaša strast: Nešvil (Tenesi)

Opravdano ga zovu grad muzike

Ako ste ovog ljeta riješili da uživate u muzičkim festivalima, Nešvil je prava destinacija. CMA Music Festival kantri muzike u junu ili Bonnarro Music and Arts Festival, u okviru kojeg se održavaju brojne radionice i 150 muzičkih koncerata i zabavnih programa. Tradicionalno se 4. jula održava koncert Let Freedom Sing, dok se kasnije u avgustu (11. i 12. ) održava Tomato Art Festival. 

Budući da se ove godine navršava 40 godina od smrti Elvisa Prislija, ne propustite da posjetite njegov dom Grejslend u Memfisu.

5. Ukoliko tražite bliski susret: Nacionalni park vulkana (Ruanda)

Lepota čovjekolikih majmuna

Ruanda pokušava da zaštiti kritično ugrožene planinske gorile. Samo 254 planinskih gorila je bilo na ovim prostorima 1981. godine, a sada je njihov broj u porastu. Posetite Nacionalni park vulkana u Virungi i istražite i gorile i divljinu.

6. U potrazi za umjetnošću: Sijetl (Vašington)

Kad padne kiša, zavucite se u muzeje

Kada sunce ogrije Sijetl, uživajte u planinarenju i vožnji trajektom. Ljubitelji umjetnosti obavezno treba da posjete Muzej umjetnosti u Sijetlu, u kojem će moći da pogledaju izložbu poznate umjetnice Yayoi Kusame. U Sijetlu se održavaju i muzički, plesni i filmski festivali, pa vam preporučujemo i taj vid zabave.

7. Ako želite luksuzno putovanje: San Huan (Portoriko)

Obavezna mjesta koja morate da posjetite u San Huanu su tvrđava iz XVI izgrađena da zaštiti grad i zaliv La Fortaleca, Muzej mora i Museo de las Amerikas. Posjetite i plaže na ostrvu Vijekes, a uveče uživajte u zalivu Mosquito.

8. Ako želite avanturu: Madeira (Portugal)

Vode i šume Madeire

Pripremite se za vodopade, šume i strahopoštovanje. AKo želite da se upoznate sa portugalskom istorijom, posjetite ostrvo Madeira, na kojem se proteže 3.000 km drevnih vodenih kanala, sistema za navodnjavanje. Ljepote ovog ostrva istražite stazama Verada do Areeiro ili Verada dos Balcoes.

Preuzeto sa Nacionalna geografija

Preporučujemo za Vas