Topla kupka sagorijeva kalorije kao trčanje

Faulkner i njegov tim su istraživali efekte tople kupke na nivo šećera u krvi i broj potrošenih kalorija
0 komentar(a)
kupanje, kupka, Foto: Shutterstock.com
kupanje, kupka, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.05.2017. 12:14h

Ako se već mjesecima tjerate da krenete na trčanje, razmislite još jednom. Ne morate to da radite, jer izgleda da i topla kupka ima jednake efekte po vaše zdravlje kao i trčanje.

Barem tako kaže Stiv Faulkner sa Univerziteta Loughboroug.

Doktor Stiv Faulkner kaže da trčanje i topla kupka imaju iste karakteristike-pomažu da se spriječi nastanak dijabetesa tipa 2.

On je objasnio da se topla kupka do sada uvijek smatrala vidom opuštanja, ali da je nauka tek nedavno počela da otkriva kako „pasivno grijanje“ može biti dobro za zdravlje.

On je objasnio da ovo pasivno zagrijavanje može biti dobro kod smanjenja hroničnih upala koje su česte u slučajevima dugoročnih bolesti, kakva je dijabetes tipa 2.

Faulkner i njegov tim su istraživali efekte tople kupke na nivo šećera u krvi i broj potrošenih kalorija.

Studija je obuhvatila 14 osoba koji su sat vremena uživale u kupki od 40 stepeni i u dva navrata je temperatura podizana za stepen pa je mogla biti mjerena količina kalorija potrošenih u svakoj takvoj sesiji.

Naravno, biciklizam sagorijeva najviše kalorija, ali izgleda da jednosatna topla kupka „sprži“ jednak broj kalorija koliko i dosadnih pola sata trčanja, prenosi Bazar.

Bonus video: