PAR SAVJETA

Miteseri i kako ih ukloniti na prirodan način

Limunska kiselina uklanja mrtvu kožu što je čini savršenom za otčepljenje pora na koži
246 pregleda 1 komentar(a)
mitiseri, lice, Foto: Shutterstock
mitiseri, lice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.05.2017. 17:14h

Miteseri nastaju zbog nakupljenih masnoća i prljavština ispod pora kože. Kada koža izbaci tu nečistoću na svoju površinu tada nastaju miteseri koji predstavljaju začepljene pore. Oni mogu dovesti i do drugih nepravilnosti na koži poput bubuljica ili neravnina. Miteseri se obično javljaju na površini nosa, ali mogu nastati i u predjelu čela ili obraza. Mitesere možeš ukloniti na sledeće prirodne načine:

1. Soda bikarbona

U staklenu čašu dodajte kašiku sode bikarbone i prelijte je s malo vode, kako bi se stvorila pasta. Pastu nanesi na mitesere i ostavi 10 minuta dok se ne osuši. Nakon toga isperite je mlakom vodom. Ovaj postupak možeš koristi jednom do dva puta nedeljno.

2. Cimet i med

Cimet je antibakterijski začin i može se koristiti kao aromatična maska za uklanjanje mitesera. Pomiješajte med i cimet u odnosu 2:1, odnosno na dvije kašike meda, jedna kašika cimeta tako da dobijete pastu. Smjesu stavite na mitesere i ostavi najmanje 15 minuta. Nakon toga isperite lice. Ovu metodu možeš koristiti svakodnevno.

3. Zob

Zobena kaša smiruje iritacije, uklanja mrtve ćelije kože, upija višak masnoće i pomaže u pročišćavanju lica. Napravite zobenu kašu s destilovanom vodom. Ohladite je na sobnoj temperaturi i nanesite na zahvaćena područja. Ostavi je 10 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Ova maska se koristi svaki dan.

4. Sok od limuna

Limunska kiselina uklanja mrtvu kožu što je čini savršenom za otčepljenje pora na koži. Prvo operite lice, zatim iscijedite jednu kašiku limunovog soka u čašu. Nanesite limunov sok pomoću vate blagim pokretima kako bi sok ostao na zahvaćenim predjelima lica. Nakon deset minuta isperite hladnom vodom, a možete i ostaviti tokom cijele noći. Koristiti jednom dnevno.

5. Zeleni čaj

Vitamini i antioksidansi iz zelenog čaja pomažu da se ukloni višak masti, a takođe smanjuju upalu kod akni. Napravite zeleni čaj sa 2 dl vode. Zatim ga nanesite na mitesere i ostavi 10 minuta. Nakon toga isperite i osušite lice. Može se koristiti svakodnevno.

6. Kurkuma

Pomješajte malu količinu kurkume sa vodom tako da dobijete pastu. Nanesite na kožu i ostavite deset minuta. Nakon toga isperite. Kurkumu možete koristiti svakodnevno i za spriječavanje nastanka mitesera, prenosi Trikomat.