Polučasovno trčanje produžava život

"Što ste aktivniji fizički, sve je slabiji proces biološkog starenja. To što imate 40 godina ne znači da ste i biološki stari 40 godina"
50 pregleda 0 komentar(a)
trčanje, Foto: Shutterstock
trčanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.05.2017. 10:14h

Samo 30 minuta džogiranja pet dana sedmično može da produži život za devet godina, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Novo istraživanje ukazuje da oni koji redovno vježbaju mogu da uspore starenje ćelija, ali vježbe moraju da budu jakog intenziteta da bi efekat bio snažan, piše "Dejli mejl".

Eksperti na Univerzitetu Brigam Jang kažu da postoji razlika između devet i sedam godina na ćelijskom nivou između onih koji REDOVNO rade intenzivne vježbe u odnosu na one koji vježbaju umjereno.

Žene, navode istraživači, moraju da džogiraju do 30 minuta dnevno, pet dana sedmično, ako žele da smanje starenje ćelija. Za muškarce važi 40 minuta dnevno. Trčanje, čak, može da odloži i ublaži pojavu bora i sijede kose.

"Što ste aktivniji fizički, sve je slabiji proces biološkog starenja. To što imate 40 godina ne znači da ste i biološki stari 40 godina", kaže jedan od istraživača Lari Taker.

Istraživanje ukazuje da oni koji vježbaju duže i intenzivnije imaju duže tjelomjere u odnosu na one koji ne vježbaju ili je njihova fizička aktivnost slabijeg intenziteta.

Tjelomjeri su proteinski "poklopci" ili baferi hromozoma. Utvrđeno je da je dužina tjelomjera snažno povezana sa starošću osobe i da se njihova dužina skraćuje sa godinama.

Što su tjelomeri duži oni mogu da zaštite DNK od slabljenja i podložnosti bolestima. Takođe, što su teljomjeri duži, osoba izgleda i osjeća se mlađe i zdravije, prenose Nezavisne.