Šta je efikasnije: Gladovanje ili "obična" dijeta?

Kada je riječ o krvnom pritisku, otkucajima srca, nivou triglicerida i nivou šećera u krvi, članovi obije grupe imali su približno iste rezultate
194 pregleda 0 komentar(a)
dijeta_1, Foto: SHUTTERSTOCK
dijeta_1, Foto: SHUTTERSTOCK
Ažurirano: 06.05.2017. 09:27h

Dijete koje podrazumjevaju gladovanje popularne su poslednjih godina, ali nisu ništa efikasnije od tradicionalnih dijeta, pokazala je nova studija.

Istraživači su proučavali metod poznat kao periodično gladovanje, koji podrazumjeva drastično smanjivanje kalorijskog unosa svakog drugog dana, a normalnu ishranu u ostalim.

Oni su za potrebe studije angažovali 100 gojaznih ispitanika i razvrstali ih u tri grupe: jednu koja je primjnjivala periodično gladovanje, drugu koja je primjenila tradicionalnu dijetu i treću koja uopšte nije bila na izmenjenom režimu ishrane.

Učesnici koji su bili na režimu periodičnog gladovanja jeli su 25 odsto svog tipičnog kalorijskog unosa u danima dijete - dakle oko 500 kalorija, a 125 odsto tipičnog unosa u ostalim danima. Za razliku od njih, druga grupa je konzumirala svakodnevno oko 75 odsto kalorija manje nego uobičajeno.

Posle šest mjeseci su članovi obije grupe izgubili oko sedam odsto svoje tjelesne težine više u odnosu na grupu koja nije bila na dijeti.

Takođe, posle godinu dana, članovi obije grupe održali su novostečenu kilažu. Nije bilo značajnije razlike u rezultatima između članova jedne i druge grupe.

Štaviše, 38 odsto učesnika grupe koja je gladovala, odustalo je od učešća u studiji prije isteka godinu dana, jer nije mogla da isprati takvu dijetu. Na taj korak se odlučilo 29 odsto članova druge grupe. Takođe, grupa koj je gladovala češće je bilježila prekoračenje kalorijskog unosa, kada to dijeta nije dozvoljavala.

"Ova otkrića pokazuju da periodično gladovanje nije održivo na duge staze u odnosu na standardnu kalorijsku restrikciju kada je riječ o većini gojaznih pojedinaca", pišu istraživači Univerziteta u Čikagu u svom radu objavljenom u časopisu "JAMA Internal Medicine".

Kada je riječ o krvnom pritisku, otkucajima srca, nivou triglicerida i nivou šećera u krvi, članovi obije grupe imali su približno iste rezultate, prenosi B92.

Bonus video: