PRAKTIČNI SAVJETI

Sok od limuna “hrani” buket

Cvjećari tvrde da će napola uvenuli buket oživeti ako stabljike nakratko uronite u vruću vodu. Ako su cvjetovi pognuli glavu, kroz sredinu svakog cvijeta i stabljike provucite čačkalicu
119 pregleda 0 komentar(a)
buket cvijeća, Foto: Shutterstock
buket cvijeća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.05.2017. 18:14h

Žene uglavnom vole da dobijaju rezano cvijeće, premda je najveći problem kako da se održi svježina lijepog buketa koji nije baš jeftin. Ima nekoliko trikova i savjeta kako da produžite svježinu rezanog cvijeća.

Zamolite cvjećara da vam navlaži papir u koji ćete umotati stabljike. Vlažnost je ključan faktor za trajanje cvijeća. Takođe, kada dođete kući, odmah cvijeće staviti u vodu.

Ako sami siječete cveće, važno je da ga sječete pod uglom od 45 stepeni i to specijalnim makazama. Takođe, vodite računa da nisu preduge ili prekratke stabljike, a vaza mora da bude najmanje dvije trećine visine buketa.

Cvijeće na kraćim stabljikama možete da staviti u posudu sa mokrim pijeskom. Ako hoćete da izbjegnete mirise ustajale vode u kojoj stoji cveće, u vazu ubacite komad drvenog uglja za roštilj. Lišće ne bi smjelo da bude u vodi, jer se stvaraju bakterijske naslage koje mogu da spriječe hidratizaciju biljke.

Ne stavljajte vazu na direktno sunce, ako vazu sa cvijećem stavite na sunce, brže će se sparušiti. Pazite da ne stavljate cvijeće u blizinu izvora grijanja, hlađenja ili klima--uređaja.

Cvjećari tvrde da će napola uvenuli buket oživeti ako stabljike nakratko uronite u vruću vodu. Ako su cvjetovi pognuli glavu, kroz sredinu svakog cvijeta i stabljike provucite čačkalicu.

Cvijeće držite podalje od voća i povrća koje u nekim fazama sazrevanja proizvodi etilen, bezbojan gas slabog mirisa koji štete cveću i uzrokuje brže sušenje.

Ako stavite sok polovine limuna u vodu, imaćete i do nedelju dana duži vijek buketa, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas