Zašto nije dobro da vježbate svaki dan

0 komentar(a)
vježbanje, Foto: Shutterstock
vježbanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.05.2017. 16:14h

Ako ste među onima koji se pridržavaju rigoroznog plana koji podrazumjeva da vježbate svakog dana evo mudrog predloga: usporite malo.

Prvo, taj režim će vam se smučiti vrlo brzo, a onda je velika vjerovatnoća da ćete potpuno prestati da vježbate (što nije dobro), a drugo, tako škodite svom zdravlju (što je još gore).

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da su dani tokom kojih pauzirate sa treninzima od presudne važnosti za zdravlje kostiju, prenosi "Hafington post".

Istraživanje tokom koje je praćeno 15 profesionalnih sportistkinja pokazalo je da prilikom svakodnevnih treninga iz nedelje u nedelju u krvi raste nivo skerostina, proteina koji ometa pravilnu izgradnju koštane mase.

Osim toga, u krvi se tada bilježi i povišen nivo proteina kojima tijelo reaguje na zapaljenske procese.

Šta to znači za nas, obične smrtnike koji smo svjetlosnim godinama udaljeni od profesionalnog bavljenja sportom?

Pa, vrlo je jednostavno. Ako takav režim vježbanja bukvalno bez dana pauze ne mogu da podnesu profesionalci, kako bismo mi mogli?!

Vježbajte, dakle. Ali, ne "do otkaza". I ne svaki dan. Čak ni tokom ovih nekoliko mjeseci koliko nam je ostalo do sezone kupaćih kostima. Na svaka dva-tri dana vježbanja, poklonite sebi dan "odmora". Tijelo će vam biti zahvalno.

Bonus video: