Četiri svakodnevne vježbe koje će učiniti vaše noge savršenim

125 pregleda 0 komentar(a)
trening, Foto: Shutterstock
trening, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2017. 15:14h

Bilo da ste u 20-im ili 50-im godinama, bitno je da ste u formi i da imate zgodne noge. Stručnjaci za fitnes kažu da nikada nije kasno za "odlične" noge na kojima se vide jaki mišići.

Portal Fitday preporučuje četiri vježbe koje možete raditi kući, a koje će vaše noge učiniti savršenim.

1. Vježba za listove

Stavite ruke na pult u kuhinji ili na stolicu. Razdvojite noge u ravni s ramenima. Stanite na prste i podignite pete. Zaustavite se u tom položaju nekoliko sekundi i lagano spustite pete na pod. Ponovite 12 puta, odmorite, pa ponovo uradite set od 12 vježbi.

2. Čučnjevi za bedra

Dvije osnovne vježbe za gornji dio nogu su čučnjevi i iskoraci. Stanite ravno, u stilu vojnika, s podignutom bradom. Uvucite stomak i čučnite tako da su vam noge u širini ramena. Čučnite što niže možete, ali glavu držite gore. Vratite se polako u prvobitni položaj. Pokušajte napraviti 15 čučnjeva, te još dva uz odmor. Osjetićete kako "gorite" što je znak da radite vježbe ispravno. Ukoliko tek počinjete vježbati, uradite 7-8 čučnjeva, ali tri seta.

3. Čučanj s iskoracima

Napravite iskorak jednom nogom, savijte drugu nogu i spustite se. Zamijenite noge. Napravite vježbu 20 puta - 10 po nozi. Uradite što više setova.

4. Jačanje zglobova

Često se ignorišu prilikom vježbanja ali zglobovi su najatraktivniji dio noge. Zdravi zglobovi su najbolji pokazatelj fitnesa. Lagane vježbe uključuju stolicu ili krevet. Dok ste u krevetu mičite nogu ravno gore-dolje. Koljena vam moraju biti ravna. Kada vam je stopalo u zraku zadržite nogu šest sekundi i onda je spustite i opet zadržite šest sekundi u ravnom položaju. Vježbajte s obje noge. Kada sjedite stopala pomjerajte prema unutra i prema vani, prenosi klix.ba.

Bonus video: