Mogu li kapi za oči da ublaže džet leg?

Naučnici još ne znaju kako funkcioniše biološki sat, a očekuje se da bi novine mogle da pomognu u identifikovanju onoga što nedostaje
0 komentar(a)
turista, putnik, Foto: Shutterstock
turista, putnik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2017. 10:14h

Naučnici sa Univerziteta u Edinburgu pokušavaju da shvate kako novootkrivena grupa ćelija u mrežnjači ili retini koja šalje signale o svijetlu iz oka u mozak utiče na pojavu džet lega, piše Journal of Physiology.

Ova studija otkrila je novu grupu ćelija koje proizvode i otpuštaju molekul vasopresin koji utiče na regulaciju biološkog sata ili cirkadijalni ritam kod laboratorijskih pacova.

U pitanju je prvo istraživanje o uticaju retine na vasopresin. Teoretski, bilo bi moguće smanjiti signale vasopresina u mozak, što bi pomoglo regulaciji našeg biološkog sata. To je izuzetno važno za one koji lete kroz vremenske zone i imaju jak džet leg.

"Kod ljudi nije moguće nešto ubrizgati u mozak. Ali može da se razmišlja o nanošenju kapi za oči koje bi mogle da resetuju biološki sat", kaže vođa studije Majk Ludvig profesor neuropsihologije na Univerzitetu u Edinburgu.

"To je sve negde u budućnosti, daleko smo još od toga", kaže profesor Ludvig. Naučnici još ne znaju kako funkcioniše biološki sat, a očekuje se da bi novine mogle da pomognu u identifikovanju onoga što nedostaje, prenosi Nedeljnik.

Bonus video: