ISTRAŽIVANJE U VELIKOJ BRITANIJI

Jedna stvar koju ne bi trebalo da radite prije treninga

Ipak, naučnici ističu da se u eksperimentalnoj grupi nalazilo samo deset muškaraca i da nije razmatran uticaj obroka u drugim djelovima dana na vJežbanje, tako da je još rano govoriti o finalnim zaključcima
0 komentar(a)
fitnes, vježbanje, Foto: Shutterstock
fitnes, vježbanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2017. 15:14h

Rezultati studije koju je sproveo Univerzitet u Batu u Velikoj Britaniji pokazalo je da bi najbolje bilo da se suzdržavate od obroka ukoliko želite da tokom vježbanja sagorite više masnoća.

U istraživanju su učestvovale dvije grupe ispitanika, čija je krv uzimana za analizu prije i posle vježbanja.

Prva grupa hodala je 60 minuta pri maksimalnoj potrošnji kiseonika od 60 odsto na prazan stomak, dok je druga grupa išla u dvočasovnu šetnju nakon visokokaloričnog doručka koji se pretežno sastojao od ugljenih hidrata.

Ekspresija gena u adipoznom tkivu rasla je kada su muškarci preskakali obroke prije vežbanja, a smanjivala se nakon konzumiranja hrane, što znači da je organizam crpio energiju iz uskladištenih masti, a ne iz ugljenih hidrata iz doručka.

Ipak, naučnici ističu da se u eksperimentalnoj grupi nalazilo samo deset muškaraca i da nije razmatran uticaj obroka u drugim djelovima dana na vJežbanje, tako da je još rano govoriti o finalnim zaključcima.

Istraživanje je objavljeno u "Američkom magazinu fiziologije", prenosi B92.

Preporučujemo za Vas