Nošenje beba razvija njihove motoričke sposobnosti i sistem za ravnotežu

Bebe koje roditelji nosaju su izložene brojnim nadražajima i promjenama ravnoteže tijela, što je puno bolje od sati provedenih ležeći u krevetiću, smatraju stručnjaci
90 pregleda 0 komentar(a)
majka i beba, Foto: Shutterstock
majka i beba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2017. 11:14h

Mnogo je skeptika koji ne podržavaju često nošenje bebe u naručju roditelja jer smatraju kako će se ona naviknuti "na ruke" i poslije manipulisati tom navikom. Međutim, brojni doktori ističu izuzetnu važnost nošenja bebe zbog razvijanja sistema za ravnotežu.

Naime, osim jačanja emocionalne povezanosti s mamom ili tatom, noseći bebu u marami, nosiljci ili naručju aktivira se bebin sistem za ravnotežu koji utiče na bolji razvoj motoričkih i fizioloških sposobnosti bebe.

Doktorica Marta Sears u svojoj knjizi "Povezujući roditeljstvo" opisala je kako kod beba funcioniše pokretanje sistema za ravnotežu.

"Tri su male strukture poput libele smještene iza bebinog srednjeg uha. Jedna prati pokrete u smjeru naprijed i nazad, druga lijevo i desno, a treća gore i dolje. Pri svakom bebinom, odnosno pokretu osobe u čijem je beba naručju, tečnost u tim libelama pomiče tanke niti koje trepere i prenose poruke u mozak. Tako prikupljeni podaci služe za održavanje ravnoteže tijela", pojasnila je doktorica Sears.

Pored toga, bebe koje roditelji nosaju su izložene brojnim nadražajima i promjenama ravnoteže tijela, što je puno bolje od sati provedenih ležeći u krevetiću, smatraju stručnjaci. Takođe, bebe se u naručju moraju prilagođavati pokretima osobe koja ih nosi, što dodatno jača njihove motoričke sposobnosti, prenosi klix.ba.

Bonus video: